1 van 1
Bouwjaar op gebouwen
Geplaatst: ma 01 mei 2023, 00:44
door MJU
Ik kom geregeld voorbij huizen waarop het bouwjaar op vermeld staat.
"
Anno 1439" of zo.
Zijn die origineel? Waarom zette men vroeger het bouwjaar op een gebouw en waarom doen we dit nu niet meer?
Ijdelheid van de architect? "Kijk eens hoe goed ik huizen kan ontwerpen?"
Re: Bouwjaar op gebouwen
Geplaatst: ma 01 mei 2023, 15:55
door Nesciyolo
Ze zijn vast niet allemaal origineel. Maar heel veel wel denk ik.
Ik heb wel eens gezien dat er naast een bouwjaar ook een jaar van restauratie op de gevel stond
1619 1972. Zoiets.
Ik zou niet weten waarom ze dat deden. Misschien vonden ze het gewoon mooi. Misschien is het een versiering van muurankers.
Ik heb eens een anekdote gehoord die ik hier in eigen woorden navertel. Dit heeft geen historisch wetenschappelijke waarde.
Voordat de Nederlanders in Japan kwamen waren er al Portugezen geweest. Die hadden zich volgens de Japanse machthebbers misdragen door te proberen mensen te bekeren tot het katholicisme. De Portugezen werden daarom uit het land gegooid en de Nederlanders mochten er in hun plaats in komen.
Toen de Nederlanders pakhuizen aan de kade bouwden die groter waren dan sommige paleizen van edelen voelden bepaalde invloedrijke mensen dat als een belediging.
De Nederlandse leiders werden bij de plaatselijke machthebber ontboden en kregen de vraag: "Wij hebben op jullie pakhuizen getallen gezien (de jaartallen) die hetzelfde zijn als de getallen die Portugezen gebruiken. Hebben jullie ook dezelfde God?"
Moeilijke vraag natuurlijk voor de Nederlanders. Het draaide erop uit dat de Nederlanders niet meer op het vaste land van Japan mochten blijven maar naar een kunstmatig eiland moesten verhuizen. De pakhuizen werden afgebroken.
De moraal van het verhaal is: Ja. die jaartallen zijn soms echt en bij de bouw aangebracht.
Re: Bouwjaar op gebouwen
Geplaatst: wo 03 mei 2023, 19:09
door tempelier
Meestal zijn het gelijk een soort gedenkstenen.
Het wordt nog wel eens gedaan, meestal heet dat dan de eerste steen.
Ook bij bestratingen wordt wel eens een speciale tegel gelegd met wat tekst er op.
PS.
Ik zelf heb in een huis gewoond waar het jaartal van de bouw nog opstond.
Re: Bouwjaar op gebouwen
Geplaatst: di 23 mei 2023, 21:35
door Jan van de Velde
Nesciyolo schreef: ↑ma 01 mei 2023, 15:55
Ik heb eens een anekdote gehoord die ik hier in eigen woorden navertel. Dit heeft geen historisch wetenschappelijke waarde.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van ... n_in_Japan
Re: Bouwjaar op gebouwen
Geplaatst: zo 03 nov 2024, 09:42
door nabob
"Anno 1439" of zo.
Zijn die origineel?
Deze zijn -daar mag je vanuit gaan- origineel. Deze jaartalstenen hoeven niet direct iets te zeggen over de daadwerkelijke ouderdom van een bouwwerk. Stenen huizen kwamen in onze contreien pas in de late middeleeuwen en vroeg moderne tijd in zwang. Het gebeurde vaak dat oudere houten huizen in die tijd versterkt en vernieuwd werden door middel van stenen muren. Het gebruik van jaartalstenen valt denk ik te verklaren vanuit de toegenomen macht van de stedelijke burgerij. Rijke patriciërfamilies konden het zich permitteren om stenen huizen te bouwen. Logischerwijs wil je zo'n moment vastleggen met een jaartalsteen en ook een wapensteen.
Maar nogmaals: met oude gebouwen is het vaak niets wat het lijkt. Huizen werden vaak rigoureus aangepast in de loop van de eeuwen en ouderdomsdatering is doorgaans complexer dan enkel het aflezen van een dergelijke jaartalsteen. Je moet dan denken aan onderzoek naar schriftelijke bronnen, dendrochronologie en specifieke stijlkenmerken.