Zeestromingen en getijden worden veroorzaakt door veel grotere krachten dan de wind. Ze gaan dus ook gewoon door ongeacht uit welke hoek en hoe hard de wind waait. De wind kan wel de golven veranderen. Als (ex-)zeiler kan ik je vertellen dat zelfs op een meer waar nauwelijks stroming en geen eb en vloed is de golven flink tekeer kunnen gaan alleen maar door de wind.
Op zee kan dat effect heel groot zijn. Als schepen problemen krijgen in een storm dan is dat over het algemeen minder met de wind zelf dan met de golven die veroorzaakt worden door die wind. Hoewel de wind zelf ook veel schade aan kan richten. Zeker aan zeilschepen. Zeelieden konden volgens
de schaal van Beaufort de windkracht bepalen aan de vorm en grootte van de golven.
Een combinatie van extra hoge vloed en een storm kan tot extra problemen en zelfs tot overstromingen leiden. Zo werd de
watersnoodramp van 1953 veroorzaakt door
Wikipedia schreef:een combinatie van zware storm uit noordwestelijke richting, met een ongunstig daarmee samenvallend tijdstip van vloed en springtij. Het water in de trechtervormige zuidelijke Noordzee steeg daardoor tot extreme hoogte.
Als je in een onderzeeboot zou zitten en in een storm terecht komt dan is de beste manier om te ontsnappen door te duiken. Onder het wateroppervlak merk je niets van de storm.