1 van 1

Vragen over magneten

Geplaatst: ma 13 sep 2004, 01:28
door WiZ
1. Hoe wordt een magneet gemaakt?

2. Waarvan wordt een magneet gemaakt?

3. Wat bepaalt de sterkte van een magneet?

4. Zijn er magneten met 1 pool?

5. Nemen magneten in kracht af na verloop van tijd?

Re: Vragen over magneten

Geplaatst: ma 13 sep 2004, 15:47
door Lala
WiZ schreef:1. Hoe wordt een magneet gemaakt?

2. Waarvan wordt een magneet gemaakt?

3. Wat bepaalt de sterkte van een magneet?

4. Zijn er magneten met 1 pool?

5. Nemen magneten in kracht af na verloop van tijd?


1) IJzer of ander magnetiosch metaal langs een magneet strijken (vaak).

Vaak zijn ze ontstaan.

2) IJzer, kobalt en nikkel zijn magnetisch te maken bij standaard omgevingswaarden.

3)Weet ik niet, e grootheid is magnetische flux, meen ik.

4) Nee, magneten hebben altijd 2 polen. Splits een magneet, en de 2 nieuwe magneetjes zullen 2 polen hebben, hoe dan ook!

5) Volgens mij wel, bij "gemaakte" magneten wel.

Re: Vragen over magneten

Geplaatst: vr 17 sep 2004, 16:21
door JV
IJzer, nikkel en kobalt atomen hebben magnetische eigenschappen. Dat komt omdat de elektronen in deze atomen bepaalde voorkeursbanen volgen. De elektronen zijn dus niet helemaal gelijk verdeeld rond de kern. Het gevolg is dat het net lijkt alsof er een stroompje rond de kern loopt (beetje simpel voorgesteld). En net als bij een elektromagneet is het atoom dus magnetisch.

Normaal zijn in ijzer de atomen niet gericht, dus alle atomen hebben hun magneetveldje anders staan. Per saldo betekent dit dat het ijzer niet magnetisch is. Echter als je nu een stuk ijzer langs een magneet haalt, dan gaan die atomen zich richten en gaan ze allemaal in één richting staan. Gevolg per saldo wordt het ijzer magnetisch.

3. De sterkte van de magneet wordt bepaald door hoeveel atomen in de juiste voorkeurs richting staan (100% lukt nooit, omdat ze door de warmte trilling ook weer om willen klappen).

4. Je begrijpt nu ook dat magnetische monopolen niet kunnen bestaan. Het stroomkringetje heeft namelijk altijd een boven en een onderkant (de ene noord en de andere zuid).

5. Ja, ze nemen in kracht af doordat de atomen niet netjes gericht blijven staan. Maar door schokken en warmte e.d. gaan ze verdraaien, en de sterkte neemt daardoor af.

ps: Dirac heeft overigens wel magnetische monopolen deeltjes gepostuleerd, maar deze zijn tot nu toe nog nooit aangetoond.