1 van 1

Vraagstuk: reductiereactie

Geplaatst: wo 06 okt 2004, 19:23
door JudokaNL
kan iemand me hier mee helpen?

(of alleen een tip geven of de som met uitleg)

tartaarzuur (engels: tartaric acid) heeft twee zure H-atomen. Het zuur is vaak in wijnen aanwezig en slaat neer als de wijn veroudert. Een oplossing die een onbekende hoeveelheid van het zuur bevat wordt getitreerd met natriumhydroxide. Er is 22.62 mL 0.2000 M NaOH nodig om 40.00 mL tartaarzuur te titreren. Schrijf de netto titratie-reactie uit en bepaal de concentratie tartaarzuur in mol/l en in g/mL

Alvast bedankt

Re: Vraagstuk: reductiereactie

Geplaatst: wo 06 okt 2004, 20:28
door Victor
(volume*concentratie)van 't zuur * voorgetal van de base = (volume*concentratie)van de base * voorgetal van het zuur

V.c.fb=V.c.fz

tartaarzuur +2NaOH -->blabla +2H2O

40,00ml* concentratie tartaarzuur*2=22,62ml*0,2000M

De eenheid is hier mol/l

Deel dit getal door 1000 om het in mol/ml te krijgen.

Vermenigvuldig dit getal met de molmassa van tartaarzuur om het in g/ml te krijgen.

groets!

Re: Vraagstuk: reductiereactie

Geplaatst: wo 06 okt 2004, 22:07
door JudokaNL
bedankt voor je (snel) antwoord