het uitspansel, weet je wel, alhoewel ik niet goed weet waarom dàt blauw is
In een prisma gaat rood licht beter rechtdoor dan blauw licht. Ofwel, blauw licht wordt sterker verstrooid als het met moleculen in contact komt.
Ik teken even een paar zonnestralen, een die op Stephaans hoofd valt, en meerdere die naast hem vallen. Van alle regenboogkleuren teken ik alleen de uitersten, rood en blauw (en ook dat is een versimpeling,zou eigenlijk rood en violet moeten zijn, maar dan wordt het weer een ingewikkeld biologisch verhaal)
- wubbo 1127 keer bekeken
[attachment=6132:hemelbla...ondrood2.png]
Voor de duidelijkheid een idioot dikke dampkring (dat is in het echt verhoudingsgewijs maar een schilletje), en laat ik het rode licht maar eens overdreven NIET verstrooien, en het blauwe licht wat overdreven.
Blauw licht wordt door de gasmoleculen van onze dampkring sterker verstrooid dan rood licht. Als Stephaan dus naar de lucht kijkt, ziet hij recht naar de zon toe een tikje minder blauw dan het hoort voor wit licht, en hij ziet dus een gelige zon, maar als hij schuin naar boven kijkt dan ziet hij wél van alle kanten die blauwe lichtstraaltjes op hem afkomen, maar de rode die daarbij horen zijn gewoon rechtdoor gegaan. Allemaal luchtmoleculen die blauw licht naar hem weerkaatsen, en die Stephaan dus ziet als blauw.
Bij Stephaans neef [rr] , die met vakantie in India is , wordt het avond. Neeflief ziet over de horizon nog wel die rode stralen op hem afkomen, maar de blauwe die daarbij horen zijn allang alle kanten op gestrooid. Neef ziet dus een rode avondhemel. (De rest blauw is al grotendeels op, onderweg naar neef verstrooid.). En oom Wubbo is op ruimtereis, en ziet een blauwe aarde. Dat is namelijk door al dat blauwe licht dat de ruimte in wordt gestrooid, want die verstrooiing gaat natuurlijk alle kanten op.
Nou is het natuurlijk niet zo dat rood helemaal niet wordt verstrooid. Maar per saldo wel minder. En als je ogen in overwegend regenbooglicht (wat onze hersens dus wit noemen) een tikje meer blauw zien dan de rest, dan maken de hersens daar blauw van.
De zon staat altijd geel op tekeningen, omdat op die rechte weg naar onze ogen wel veel rood en zo recht naar ons toekomt, maar een beetje violet en blauw eruit verdwijnt onderweg. Uit het sommetje van al die lichtstraaltjes, regenboog met een beetje minder blauw, concluderen onze hersens iets geligs.