1 van 1

huisinstallatie: 230V / 50Hz - aardleiding

Geplaatst: zo 24 sep 2006, 22:21
door Wimpie44
Als je aardleidingen aanlegt naar de stopcontacten vanuit een centrale verdeeldoos, zijn er dan eisen m.b.t. de maximale weerstand tussen stopcontacten met randaarde en leidingen van cv, water enz ?

Mag in een aardleiding een klikverbinding zitten. Dus mag je in een doos een klik doorverbinding maken door daar een aardleding in te klikken ?

Mag dat ook in een klik contact dat in een WCD zit en dat je de aardleiding vandaaruit doortrekt naar de volgende WCD als de buisloop het toestaat (de bruine en de blauwe draad zijn in de installatie ook zo doorgelust).

Is er nog een speciale meetprocedure waarmee je kan /moet controleren of de aarding toereikend is. Dus aan de eisen voldoet.

Bedankt voor uw reacties, tips.

Re: huisinstallatie: 230V / 50Hz - aardleiding

Geplaatst: zo 24 sep 2006, 23:37
door klazon
Wat bedoel je concreet met een klikverbinding?

Voor de rest moet ik morgen op mijn werk even in de boeken kijken, die antwoorden kan ik niet zo uit mijn mouw schudden.

Re: huisinstallatie: 230V / 50Hz - aardleiding

Geplaatst: ma 25 sep 2006, 00:38
door jandevoght
Om de juiste eisen mbt aardingen te weten moet je het AREI raadplegen. Een handig vademecum: http://users.skynet.be/btv.info/electriciteit.htm

Re: huisinstallatie: 230V / 50Hz - aardleiding

Geplaatst: ma 25 sep 2006, 10:03
door Lala
Lijkt me meer iets voor alledaagse en overig technisch, dus bij deze verplaatst.

Re: huisinstallatie: 230V / 50Hz - aardleiding

Geplaatst: ma 25 sep 2006, 10:09
door Wimpie44
Bedankt voor de reacties, ook de link.

Klikverbindingen zijn die platte SNELLASKLEMMEN, waar je de 1,5-2,5 mm2 leidingen gewoon indrukt. De leidingen zijn dan met elkaar verbonden. Lasdoppen zijn veel groter en moet je draaien om de draden heen. Je hebt ze met 2, 3, 4 en 5 aansluitmogelijkheden om draden in te steken, zodat de draden zijn doorverbonden.

Bij geaarde stopcontacten tref je op de WCD aansluitpunten aan waar je draden gewoon insteekt. Ze zitten dan direct vast. Elke aansluiting voor fase, nul en aarde heeft twee gaten waar je draad in kan steken.

Op die manier kan je de leidingen doorlussen. Je hoeft dus geen schroefverbindingen meer te maken. Ook schakelaars, dimmers e.d. hebben die aansluitingen. Losnemen van de draad doe je door draaien van de draad, vastmaken met insteken. (klikt vast), zowel bij de snellasklemmen als de wcd's, schakelaars die er mee zijn uitgerust.

Re: huisinstallatie: 230V / 50Hz - aardleiding

Geplaatst: ma 25 sep 2006, 12:48
door klazon
Okee, wat jij klikverbinding noemt heet volgens de catalogus van TU lasklem. Die is gelijkwaardig aan een lasdop, mag je dus ook voor aardleidingen zonder meer gebruiken.

Over de weerstand van de aardleiding kan ik niks vinden. Wel over de draaddoorsnede. Aarddraden in buis of kabel moeten minstens 2,5mm2 zijn. Vrij gelegde aardleidingen minstens 4mm2.

Doorlussen van WCD naar WCD mag volgens mij, kan tenminste niet vinden dat het verboden is.

Re: huisinstallatie: 230V / 50Hz - aardleiding

Geplaatst: ma 25 sep 2006, 13:21
door Wimpie44
Bedankt voor de reactie. Alleen de zwarte schakeldraad is 1,5 mm2, de fase, de nul, en de aarddraden (bruin, blauw en geel/groen) zijn 2,5 mm2, in PVC buizen inpandig. Ik ben ook niets tegengekomen over SNELLASKLEMMEN in aardleidingen. In installaties kom ik dat soort verbindingen tegen. In kluswijzers wordt er ook niets over gezegd.

Ik heb indertijd geleerd dat aardverbindingen op een speciale manier gemeten moeten worden. Bij oplevering van woningen door een installateur, werd dat ook op die manier door het energie bedrijf gecontroleerd. In Amerikaanse beschrijvingen kom ik wel methoden en procedures tegen. Ik houd me echter liever aan de Nederlandse regelgeving. De praktijk van installatie techniek en de opleiding is echter lang geleden en er is nogal het eea veranderd.

Re: huisinstallatie: 230V / 50Hz - aardleiding

Geplaatst: za 27 mar 2010, 10:06
door stingray
doorlussen van wcd naar wcd mag maar alleen als er voor wordt gezorgd dat als er 1 wcd wordt verwijderd de andere wcd´s niet worden afgekoppeld van aarde. dus doorlussen op de wcd is niet toegestaan.