1 van 1

symbolen in economische berekeningen

Geplaatst: za 07 okt 2006, 14:38
door Jan van de Velde
Bestaat er in de economie zoiets als een stelsel van internationaal afgesproken symbolen voor economische grootheden en eenheden?

Zoals we in de natuurkunde bijvoorbeeld het SI-stelsel van grootheden, eenheden en voorvoegsels kennen?

Re: symbolen in economische berekeningen

Geplaatst: za 07 okt 2006, 23:59
door Adpruys
Voor zover ik me herinner niet. Het is echter al jaren geleden dat ik economie studeerde en de symbolen en wiskunde, als je het niet gebruikt, vergeet je . In de macro-economie worden doorgaans de Engelse symbolen gebruikt. Waarbij bepaalde begrippen steeds door dezelfde symbolen worden aangeduid maar deze symbolen, met name de letters, hebben soms een andere betekenis (bijv. MV=PT dwz geldhoeveelheid x omloopsnelheid=prijs x aantal transacties, terwijl T ook vaak belasting betekend en V (hier velocity) ook value kan betekenen)

De volgende vergelijking van Keynes herinner ik me weer in het Nederlands (EV=C+I+O+ E-M)

Wellicht heb je hier iets aan:

http://www.economics.harvard.edu/~krogoff/...ns/notation.pdf

Met name 6.1 is algemeen gebruikt.

Re: symbolen in economische berekeningen

Geplaatst: zo 08 okt 2006, 01:56
door Jan van de Velde
Je link werpt inderdaad enig licht op de zaak. Dit lijkt inderdaad wel een beetje op een economisch SI-stelsel in wording. Vriendelijk bedankt.

Maar dat lezend denk ik dat ik, bij gebrek aan werkelijk internationale afspraken als ik het goed begrijp, mijn zoektocht beter verleg naar iets over symbolen die in het algemeen in Nederlandstalige middelbare-school-economie-boeken worden gebruikt. Het is voor een klein cursusje voor midelbare scholieren over rekenen met grootheden en eenheden, waarin ik naast natuur- en scheikundige ook economische voorbeelden wil geven.

Re: symbolen in economische berekeningen

Geplaatst: di 21 nov 2006, 12:08
door dewanand
er komt nooit een isi stelsel voor economie, omdat geld in elk land een andere kleur heeft. Ook is economie gekoppeld aan cultuur, traditie en geloof en dat maakt het heel moeilijk.

Een Afro-economie is totaal anders dan een Hindoe economie of een blanke. Ook ras speelt dus een rol in de economie. Ik onderzoek dit theoretisch, omdat het heel belangrijk is.

Denk eens aan de gigantische invloed van de politiek op de economie dan is het duidelijk dat er nooit een standaard kan komen voor economische modellen.

Je zou dit kunnen voorleggen aan de United Nations of het ImF. Stuur maar een brief.

moeilijke materie.

dewanand