1 van 1

De letter 'Z' in het alfabet

Geplaatst: ma 09 okt 2006, 23:40
door zpidermen
Beetje vreemde vraag misschien, maar waarom is de letter 'Z' in het alfabet, als je het uitspreekt, als enigste letter een drieklank, namelijk 'zet', terwijl alle overige letters (m.u.v. de letter 'X', maar dat komt, omdat de letter 'X' eigenlijk een samengestelde klank is) tweeklanken zijn? Waarom wordt de letter 'Z' als 'zet' uitgesproken en niet als bijvoorbeeld 'zee', wat veel meer in overeenstemming is met de andere letters van ons alfabet. En wie heeft eigenlijk bepaald dat de letter 'Z' als 'zet' uitgesproken moet worden?

Re: De letter 'Z' in het alfabet

Geplaatst: ma 09 okt 2006, 23:57
door Alejandero
De Latijnse 'Z' stamt af van de Griekse 'Zeta'. Op een bepaald moment is de Z, toen nog op de zevende plaats in het alfabet, vervangen door de letter G. Later is onder invloed van het Grieks de letter opnieuw ingevoerd, maar aan het eind van het alfabet geplaatst. De Griekse naam (Zeta) bleef de letter grotendeels houden.

In het (Amerikaanse) Engels wordt de Z als /zie/ uitgesproken, omdat dit rijmt op /vie/ ('V') en daardoor beter te onthouden is voor de kleintjes.

Re: De letter 'Z' in het alfabet

Geplaatst: di 10 okt 2006, 00:40
door Johan2
De Latijnse 'Z' stamt af van de Griekse 'Zeta'.
Maar als dat de reden zou zijn, zou de 'B' als 'bet' uitgesproken worden. Kan het ook hier een rijmpjesreden zijn (...iks ij, zet, dat zijn de letters van het alfabet), of gewoon dat een gesloten klant op het eind een gevoelsmatig betere afsluiting vormt dan een open klank?

Re: De letter 'Z' in het alfabet

Geplaatst: za 14 okt 2006, 14:47
door Luka
Misschien is het verschil dat de letter z niet werd gebruikt door de Romeinen en pas later terug werd ingevoerd toen het Grieks terug wat bekendheid kreeg (o.i.v. van de humanistische beweging). Toen opteerde men voor de (semi-)Griekse benaming, terwijl voor de andere letters de Romeinse benaming werd gebruikt.

Ik weet hier zelf niets van, ik volg gewoon de redenering van Alejandero.