1 van 1

bellenblaas

Geplaatst: vr 23 feb 2007, 19:31
door anika
hee allemaal

we zijn voor onze praktische opdracht scheikunde bezig met bellenblaas. nou hebben we 3 verschillende merken vergeleken. we hebben gekeken naar het aantal bellen dat gemiddeld per x ontstond, de groote van de bellen, hoelang het duurde voor de bellen verdwenen en de kleuren

we weten dat glycerine of suiker voor de stevigheid van de bellen zorgt..

worden de bellen daardoor ook groter?

Wat wil het zeggen als de bellen snel kapot gaan? is er dan weinig afwasmiddel in vergelijking tot de rest?

Dit zijn onze bevindingen..

De bellen van bellenblaas 1 zien er vrij stevig uit. Ze zweven het langst rond en zijn ook het grootst. De kleuren zijn helder en duidelijk, voor de bel kapot spat worden de kleuren donkerder.

De bellen van bellenblaas 2 zijn aanzienlijk kleiner. Gemiddeld komen er wel meer bellen te voorschijn. Ze verdwijnen sneller.

De bellen van bellenblaas 3 zijn het snelst verdwenen en ongeveer net zo groot als de bellen van bellenblaas 2. Wat wel opvalt is dat ze erg flets van kleur zijn. Van licht geel tot bijna doorzichtig.

Alvast bedankt voor jullie hulp!!

Groetjes

Re: bellenblaas

Geplaatst: vr 23 feb 2007, 19:42
door Jan van de Velde
Waar haal je dat gegeven van suiker vandaan als bellenversteviger??

Re: bellenblaas

Geplaatst: vr 23 feb 2007, 19:46
door anika
was ons verteld dat suiker dezelfde werking als glycerine had.. en dant zorgt voor stevige grote bellen..

Re: bellenblaas

Geplaatst: zo 25 feb 2007, 10:59
door Troy
Wat wil het zeggen als de bellen snel kapot gaan? is er dan weinig afwasmiddel in vergelijking tot de rest?
Dat wil zeggen dat de bellen een hoge oppervlaktespanning hebben, waardoor de buitenlucht weinig moeite hoeft te doen om ze kapot te krijgen. En als je de chemische eigenschappen van afwasmiddel en glycerol weet, weet je hoe je de oppervlaktespanning moet beïnvloeden.

Re: bellenblaas

Geplaatst: zo 25 feb 2007, 11:18
door Jan van de Velde
Had nog nooit van die suiker gehoord en ben maar eens gaan zoeken.

http://candleandsoap.about.com/od/tipstric.../qt/qtsugar.htm
The amount of lather your soap produces is directly related to the types and balance of oils you’re using. Different oils give different amounts and different types of lathers. Many soap makers add a bit of sugar to their soap to help increase the lather even more. Adding sugar helps make a light, bubbly lather with large bubbles.
http://www.fresnofamily.com/activities/bubbles.htm
Bubble Stuff

1 Part Dishwashing detergent; 1 Part Sugar, Gelatin powder, or Glycerin; 8 to 10 Parts Warm water

Mix all gently (making suds will weaken mixture). The sugar or gelatin is added to make bubbles sturdier
http://en.wikipedia.org/wiki/Soap_bubble
[edit] Additives

Something to reduce the water's surface tension, such as liquid soap or baby shampoo. These may work better the more pure (devoid of perfume or other additives) the soap is, or perhaps with more expensive soaps.  

Something to thicken the water. Most commonly used is glycerin (available at the pharmacy), which makes the bubbles more colourful, too. Sugar, icing sugar or corn syrup have similar effects. It may be advantageous to dissolve the sugar in hot water. However, the soap sud can also be too thick and heavy, so it is important not to add too much of these thickening substances.

 

Distilled water. As tap water contains calcium ions, and these bind the soap, distilled water works better.
http://www.indoindians.com/bg.htm

hier hebben ze het zelfs over mooier gekleurde bellen door de suiker.

Re: bellenblaas

Geplaatst: zo 25 feb 2007, 18:06
door anika
alvast heel erg bedankt [rr] :?: