1 van 1
smelten van de poolkappen
Geplaatst: zo 23 jan 2005, 15:05
door Anonymous
ik weet niet of ik men vraag hier moet stellen anders verplaats je hem maar
ik heb ergens is gelezen dat als de poolkappen op aarde zouden smelten het niks uitmaakt omdat water uitzet als het ijs word.
maar wat dan met het ijs dat boven het water uitsteekt ?
Re: smelten van de poolkappen
Geplaatst: zo 23 jan 2005, 16:21
door Dino
het is juist dat ijs die in het water is dat geen effect zal hebben.
als je cola vol met ijsblokjes zit zal het niet overlopen als die ijsblokjes smelten.
de ijs op de pool kappen smelten en lopen dan in zee dus komt er water van op land in de zee dus meer water in de zee.
theoretisch gezien dan
xd
Re: smelten van de poolkappen
Geplaatst: zo 23 jan 2005, 16:31
door Bert
Khan Abys schreef:ik weet niet of ik men vraag hier moet stellen anders verplaats je hem maar
ik heb ergens is gelezen dat als de poolkappen op aarde zouden smelten het niks uitmaakt omdat water uitzet als het ijs word.
maar wat dan met het ijs dat boven het water uitsteekt ?
Als drijvend ijs smelt dan maakt het inderdaad niet uit maar als landijs smelt dan stijgt de zeespiegel. Dat betekent dat de noordpool voor zover die uit drijfijs bestaat, geen invloed heeft maar de zuidpool (grotendeels landijs) wel. Vergeet Groenland ook niet trouwens.
De verklaring (voor het drijfijs) heb je zelf al gegeven: als water bij bevriezen uitzet dan krimpt het bij het ontdooien weer en neemt dus minder plaats in. Voor het gedeelte dat boven water uitsteekt is dus na het smelten voldoende ruimte aanwezig in het water zonder dat de zeespiegel stijgt (het deel dat boven water uitsteekt is maar 10% van de hele ijsberg en aangezien het soortelijk gewicht van ijs ongeveer 0,9 is past dat precies, dat is overigens geen toeval).
Re: smelten van de poolkappen
Geplaatst: zo 23 jan 2005, 16:40
door aaargh
Toch zou de zeespiegel stijgen als de noordpool smelt want zeewater heeft een hogere dichtheid dan water
Re: smelten van de poolkappen
Geplaatst: zo 23 jan 2005, 16:45
door Bert
Toch zou de zeespiegel stijgen als de noordpool smelt want zeewater heeft een hogere dichtheid dan water
Het klopt dat zeewater een hogere dichtheid heeft dan gewoon water maar dat heeft geen gevolgen voor het resultaat (kijk Archimedes er maar op na).
Re: smelten van de poolkappen
Geplaatst: zo 23 jan 2005, 16:55
door Tinustechniek
Overigens zijn er ook nog mensen die beweren dat drijfijs ook kan bijdragen aan zeespiegelstijging, maarja, er zijn ook mensen die niet geloven dat we op de maan geland zijn...
Uiteraard smelten de kappen bij hogere temperaturen, en water zet bij een hogere temperatuur weer wat uit. Dat is wel weer iets wat meetelt, zeker ook omdat dat voor AL het water geldt, en niet alleen voor de polen...
Als al het landijs zou smelten komt het zeeniveau zo uit m'n hoofd 11 meter hoger te liggen...
Re: smelten van de poolkappen
Geplaatst: zo 23 jan 2005, 17:01
door ThaMark
i.d.d maakt het niets uit.
Dichtheid is de relatie tussen volume en massa. Wet van archimedus zegt simpelweg: De drijfkracht van iets is gelijk aan de verplaatste volume.
Een ijsberg is lichter dan water, dat betekend dat het gehele gewicht van het eis gelijk is als het gewicht in water, van het volume van het ijs dat onder water zit. Daardoor drijf dat ding. Dit is ook de reden waarom een zwaar gewapend en gepansert bootje kan blijven drijven. Zolang het gewicht van het drijvend object, dat zich onder het waterniveau bevindt maar hetzelfde gewicht heeft als het verplaatste water. Namate het object zwaarder wordt, zinkt het dieper weg. Ander voorbeeld is in het zwembad. Een man van 150 kilo drijft net zo goed als een man van 70 kilo. Enige verschil is dat een man van 150 kilo meer water wegduwt. In een badkuip vertaald zich dit dan een in hoger waterpijl.
Maargoed, eis op het water maakt niet uit. Het probleem zit hem i.d.d bij landijs. Gletsjers smelten steeds harder, vooral voor de meeste vakantiegangers in berggebieden is dit goed te zien, hoe het gebied veranderd van jaar tot jaar. Dit gaat nu heel erg snel. Hierdoor stromen rivieren over. Probleem met overstromingen in nederland is dan ook niet mer duinbreuken en vloedgolven, maar bij Dijkbreuken en te hoog waterpijl in de rivieren.
Re: smelten van de poolkappen
Geplaatst: vr 05 aug 2016, 13:47
door tuander
Volgens mij is dit probleem veel ingewikkelder dan je denkt. Je hebt eigenlijk voortdurend te maken met de wet van archimedes.
Bij drijvend zeeijs lijkt het simpel. Het gewicht van het ijs (bevroren zoet water) is gelijk aan het verplaatste zeewater (zout water). Als de ijsberg smelt vervang je een hoeveelheid zout water door een hoeveelheid zoet water met hetzelfde gewicht. Zoet water heeft meer volume dan eenzelfde massa zout water, dus de zeespiegel zou dan ietsje stijgen. Maar de stijging is behoorlijk gering.
Als landijs smelt dan is het verhaal veel ingewikkelder. Maar weer moet je de wet van archimedes veelvuldig toepassen. In de eerste plaats smelt het ijs op het land, en je mag aannemen dat het vervolgens in zee stroomt. Er komt dus direct meer water in de oceanen. Dit lijdt direct tot een zeespiegelstijging.
Maar er is bij smeltend landijs meer aan de hand. De continenten bestaan uit vast gesteente die drijven op een aardmantel van vloeibaar gesteente. Ook hier moet je weer de wet van archimedes toepassen. Als bijvoorbeeld Antarctica massa verliest omdat er ijs smelt, zal het continent hoger in de vloeibare aardmatel komen te drijven, dus dit land komt dan omhoog t.o.v. het aardmiddelpunt. Als de oceanen meer water gaan bevatten, nemen ze ook in gewicht toe. Dit betekent dat de oceaanbodem iets dieper in de vloeibare aardmantel zal wegzakken (wet van archimedes), en dat alle continenten iets omhoog komen. Dit effect doet de zeespiegelstijging door landijs dan weer een klein beetje teniet.
Maar, de berekening is dus veel ingewikkelder dan dat je simpelweg stelt dat al het gesmolten landijs als zeewater bijdraagt aan de zeespiegelstijging.