Maar waar komt dat ene punt dan vandaan?
Daar is vooralsnog geen logische verklaring voor, en ik ook niet dat die er komt, dus dan zou die vraag per definitie buiten het domein van de wetenschap liggen. Ik heb wel eens over vage theorieën gehoord van botsende p-branen enzo, maar dan geldt hetzelfde vraag daar ook weer voor...
Ik denk dat we zullen moeten accepteren dat het menselijk begrip, inzicht en verstand niet geschikt is om uiteindelijk "écht alles" te omvatten, sommige beginselen zijn gewoon niet verklaarbaar.
Is daar al een theorie over of kan je daar alleen maar over gissen? Kom a.u.b. niet met god
Dat valt toch onder gissen? [rr]
Wat ik me ook afvroeg is hoe groot één punt is want dat vind ik nogal vaag.
Een ruimte van 0 bij 0 bij 0 cm, dus met een inhoud van 0 liter.
in vergelijking met een oneindig vacuum is dit heelal denk ik ook op één punt. Dus zouden we nu opeens kunnen onploffen om nog uit te breiden?
Ten opzichte van een oneindig vacuüm (wat trouwens volgens mij niet bestaat) zijn we inderdaad oneindig klein, maar dat is toch wel iets anders dan een punt of singulariteit. Of we evengoed kunnen "ontploffen" om nog uit te breiden weet ik niet, maar de kans lijkt me klein
Misschien moet je dat "ontfploffen" van dat allereerste punt ook zo zien: de natuur vertoont een zekere mate van 'random gedrag', quantumfluctuaties. Dit effect heeft normaal weinig invloed, omdat het zich op een te kleine schaal afspeelt om macroscopische gevolgen te hebben. Maar toen het heelal piepklein was, of zelfs singulair (een punt), kunnen die quantumfluctuaties wel een wereld van verschil hebben gemaakt, en tot het toevallige ontstaan van ons huidige heelal hebben geleid.
En om je topic titel te beantwoorden: een seconde voor de big bang bestaat niet, zo'n tijdstip is er niet / nooit geweest. Tijd is begonnen met de big bang. Net zoals er geen plek 10 km ten noorden van de Noordpool is, is er ook geen moment 1 seconde voor de big bang.