Hoe zou je precies volgens de schijf van vijf moeten leven? Het is geen precies instrument en ook niet als zodanig bedoeld. Het is een gedachtensteuntje om er aan te herinneren dat je voeding bepaalde componenten moet hebben en dat een maaltijd pas volwaardig is als alles erin vertegenwoordigd is.
Precies!
Ik vind de grootste toegevoegde waarde van de schijf van vijf dat het visueel zeer effectief werkt. Doordat ze een taartdiagram gebruiken zie je ongeveer de verhoudingen tussen de verschillende voedingscomponenten en doordat een taartdiagram is opgedeeld in partities zie je zeer duidelijk dat je uit elke schijf iets moet hebben.
De verdere uitleg die er bij staat zal niet eens gelezen worden door veel mensen, de kracht zit hem in het feit dat je in één oogopslag deze 2 belangrijke punten ziet.
Dat de informatie niet volledig is (wat ook niet de opzet is) is inderdaad waar maar in ieder geval geeft dit de leken enige houvast en zorgt dit er voor dat ze alvast een basiskennis hebben van waaruit je weer aan verdere voorlichting kan doen.
Laten we eerlijk zijn, veel mensen zijn zich gewoon niet bewust van de meest fundamentele voedingsprincipes (eiwitten, koolhydraten, verschillende soorten vetten, vitaminen, mineralen, energieverhoudingen tussen voedingsmiddelen, het belang van voldoende variatie en juiste variatie bijv. tussen verschillende soorten groenten enz.). Wie groeit er tegenwoordig nog ergens op waar groenten en/of fruit verbouwd worden (al is het maar een tuin)? Met al die ongezonde producten in de supermarkten weten beseffen veel mensen volgens mij ook gewoon niet meer hoe ongezond ze zijn. Ik moet zelfs moeite doen om gezond inkopen te doen:
- als ik later op de dag boodschappen doe dan is uitgerekend het gezonde brood al op, het minder gezonde witte brood/broodjes is er wel nog in overvloed.
- als ik in de zomer ijs wil kopen, dan zijn er tal van calorierijke merken, maar goede waterijsjes en yoghurtijsjes verkopen ze practisch niet.
- groot probleem met verse groenten/fruit. Bovendien zeer duur.
- Chips/koek en ander ongezond spul (als je er te veel van eet wat al snel zo is) is juist weer erg goedkoop.
Het wordt de consument ook niet gemakkelijk gemaakt om gezond te eten.
Het is dringend nodig dat er op de basisschool en het voortgezet onderwijs meer aandacht wordt besteed aan voeding (zowel theorie als praktijk), dit is essentiële basisstof, niet iets wat je enkel moet krijgen als je toevallig biologie op havo/vwo niveau volgt. Die tv-kok (Pierre Wind of zoiets) mag dan knettergek zijn maar hij heeft dit wel goed begrepen.