Stel dat "iets" met een massa van 214 gram dat een nettolading van 150C heeft, zich in de richting van west naar oost verplaatst met een snelheid van 280m/s en zo een hoek van 90 graden met het aardmagnetische veld (5,0x10^-5T) maakt. Hieruit volgt dat de kracht F die naar boven wijst F=q *v *B =150*280*5*10^-5=2,1N bedraagt. De zwaartekracht is ook Fz=m*g= 0,214*9,8= 2,1N Zou je dan op die manier de zwaartekracht kunnen opheffen?
Je zou op die manier inderdaad iets kunnen maken dat geen netto-kracht ondervind. Maar er zijn natuurlijk wel een hoop kanttekeningen bij dit gedachteexperiment: ik zou geen materiaal weten dat je zo'n enorme netto-ladig kan geven en dat toch slechts 214 g weegt. De verschrikkelijke hoeveelheid extra lading die je erin propt zorgt er vast voor dat het materiaal uit elkaar klapt.
En natuurlijk is het zo dat je hier niets practisch aan hebt. Het is niet alsof je op het materiaal kan gaan staan en dan ook gewichtsloos bent. Dit is gewoon alleen een heel moeilijke manier om een object te laten zweven. Twee magneten boven elkaar (tegengestelde polen) doen dat ook. En iets in een baan om de aarde ook. Is allemaal veel makkelijker.
En dan zijn er nog de ionisatie- en wrijvingsproblemen. En je moet ook nog eens het object een constante snelheid geven, En het moet een geodeet volgen. En de afstand tot de aardkern moet constant blijven....
Als je overigens echt zo'n experiment wil doen, dan kan je dat in ieder geval beter in vacuum uitvoeren.