Het idiootste van al vind ik dat hier ook in de tekst wordt gesproken van een "brokstuk". Niet voor het een of ander, maar de zon is een gasbol, daar komt dan ook een gasbol uit. Die zou hier dan een diameter hebben ruwweg midden tussen Saturnus en Uranus in. Op de totale zonsmassa is dat overigens een schijntje, waarschijnlijk dan iets van ééntienduizendste deel van de massa van de zon. Zoiets als jij of ik die ons kleine teentje kwijtraken.
Ik kan me ten eerste al niet voorstellen dat dat uit de zon zou kunnen wegschieten: de ontsnappingssnelheid aan het zonne-oppervlak is enorm, (ruim 600 km/s) en niet alleen dat, zo dicht bij de zon moeten de getijdekrachten op zo'n brokstuk ook fenomenaal zijn, zó enorm dat ik me haast niet kan voorstellen dat dat "brokstuk" intact blijft. Denk bijvoorbeeld ook aan die komeet Shoemaker-Levy die te dicht bij Jupiter kwam en in 20 stukken uit elkaar getrokken werd.
Dan "
gaat het zonnedeel zweven in de atmosfeer waardoor de mogelijkheid bestaat dat het in botsing komt met andere planeten of sterren". In welke atmosfeer
? Dat bericht is dan wel héél slordig opgesteld.
Tenslotte: "
Deze botsing kan vervolgens grote gevolgen hebben voor het hele melkwegstelsel". Ja maar, gekker moeten ze het nou echt niet maken. Een gasbolletje van 2·10
26 kg, en dan "grote gevolgen" voor iets als een melkwegstelsel?
. Ik kom al fietsende wel eens in botsing met een mug. Ik denk dat deze vergelijking nog scheef is in het voordeel van de mug. Ons zonnetje (want dat is een heel bescheiden sterretje) knijpt een steenpuist uit en de melkweg moet daarvan schrikken?
Ik ben heel benieuwd waar mijn intuïtie me in de steek laat. (dat zou niet de eerste keer zijn, maar toch)
Let wel, ALS zoiets zou gebeuren zouden
binnen ons zonnestelsel best wel eens gekke dingen kunnen gebeuren, toch zeker als we er van uit gaan dat die "lancering" plaats zou vinden nabij de zonne-equator (wat me dan het waarschijnlijkste scenario lijkt), want dan komt die nieuwe planeet dwars door de ring van bestaande planeten te vliegen.