Mijn eigen beweging haal ik uit elke dag zo'n 40 minuten fietsen, hoewel dit tijdens de vakantie niet aan de orde is en ik krijg ook weinig beweging
Die 40 minuutjes is enkel voldoende wanneer deze 40 minuutjes minstens matig intensief zijn.
Je kan er natuurlijk voor kiezen om tijdens de vakantie op een andere manier te bewegen. Er is zo veel aanbod dat het moeilijk is om te kiezen.
Hardlopen, wielrennen. zwemmen, tennis, vechtsport, balsport, kanoën, squashen, klimmen...
Mogelijkheden genoeg, nietwaar?
Dat is nu inderdaad niet meer aan de orde van de dag, en ja ik zie eigenlijk ook geen andere oplossing dan sporten. ...
Ik kan me het voorstellen dan het nu aardig vaak wordt gezien als een soort van uitje, even een "break".
Uit de bovenste zin krijg ik de indruk dat jij het in ieder geval niet ziet als een uitje
.
Tip: soms kan de waardering veranderen door eerst je eigen gedachte over iets te veranderen. Wanneer je eerst afstapt van het idee dat sporten een noodzakelijk kwaad is en in plaats daarvan kijkt naar de positieve elementen dan kan het best gebeuren dat je het sporten ook op een hele andere manier gaat ervaren.
Probeer het eens uit; nee heb je, ja kan je krijgen!
Hoewel het misschien wel zou helpen als bewegen en sporten meer onderdeel wordt van ons dagelijks leven.
Dat zou ik sowieso een goed idee vinden, uiteraard niet als een verplichte activiteit (slechte zaak wanneer je 's avonds nog aan prestatiesport wil doen) maar als een aantrekkelijke optie.
Wat ik mooi zou vinden: tussen de middag een optie om een langere pauze te houden. Dan kan je in plaats van op jouw gat te gaan zitten en je eigen vol te eten een uurtje gaan hardlopen/zwemmen/fietsen/fitnessen.
Wanneer er sportcentra in de buurt zijn of een fitnesszaal en douchefacilliteiten aanwezig zijn op het werk dan kan je zelfs op het werk gaan fitnessen. Dit is natuurlijk lang niet overal een optie.
Er zijn echter ook veel bedrijven die dat makkelijke zouden kunnen doen.
Voorbeeldjes:
- ziekenhuizen: zowel voor de patiënten als voor het personeel een aantrekkelijk iets, gezien de grote schaal is dat te financieren.
- universiteiten: grote schaal, personeel en studenten. Wel hangt het af van de afstanden (kan in Leuven bijvoorbeeld een klein probleempje zijn wanneer je van de Gasthuisberg op en neer naar het sportkot moet).
- ministerie: grote gebouwen, veel personeel, is dus te bekostigen.
Dit lijstje is geenzins volledig. Sportmogelijkheden tijdens de pauze van de job zijn voor veel mensen interessante secundaire arbeisvoorwaarden.
Ik ken iemand die een bosbeheerder is (geen boswachter, maar op universitair niveau), hij gaat regelmatig met collega's voetballen tijdens de pauze. Ook een interessante optie voor degenen die de funfactor nodig hebben om te sporten.
Wat ik me daarbij afvraag is of deze groep een gemiddelde doorsnede van mensen met normaal gewicht is, of dat deze vooraf is geselecteerd (bijvoorbeeld mensen die niet sporten)... uit het artikel wordt me dat niet zo 123 duidelijk.
Dat vraag ik mij ook af.
Spijtig dat de bron niet wordt gegeven.
Ik kan nog eens zoeken met google door delen van de tekst te quoten.
Is het niet domweg het geval dat een BMI van 20 a 25 gewoon teveel is voor mensen met een inactieve levensstijl?
Volgens mij is daar geen zwartwit antwoord op mogelijk. Het zou best kunnen dat wanneer je niet sport dat die BMI dan te hoog is. Anderzijds zou het ook zo kunnen zijn dat het bij zo'n sedementaire levensstijl niet mogelijk is om dat interne vet weg te werken zonder extreme maatregelen te nemen waarbij er weer andere problemen ontstaan.
Interessante materie in ieder geval.
Één iets staat voor mij vast: goede voeding en voldoende sporten/beweging (ook afhankelijk van leeftijd) gaan hand in hand. Het één werkt synergistisch in op het ander.