1 van 1

Hadrongetal

Geplaatst: za 19 feb 2005, 22:07
door aapopfiets
TuuT: dat is weer quantumtheorie (die kan ik zo niet 1-2-3 uitleggen, misschien dat iemand anders daar meer over weet) :shock:

Hier stond wat over die Mynkovski-diagrammen...

Laat maar, dat is dus de lengte van de trein ;)

Re: Hadrongetal

Geplaatst: za 19 feb 2005, 22:31
door TuuT
aapopfiets schreef:TuuT: dat is weer quantumtheorie (die kan ik zo niet 1-2-3 uitleggen, misschien dat iemand anders daar meer over weet) ;)

Hier stond wat over die Mynkovski-diagrammen...

Laat maar, dat is dus de lengte van de trein ;)
Nou daar gaan we...

Vooral Bohr heeft zich bezig gehouden met de filosofie van de quantummechanica en de wereld om ons heen. Wat is nu werkelijkheid? Volgens Bohr was het atoom echt en niet slechts een wiskundige constructie. Hij geloofde echter niet in de realiteit van het formalisme van de quantummechanica. De theorie kan geen rechtstreekse weerspiegeling van de werkelijkheid zijn, omdat er met complexe getallen gewerkt wordt. Complexe getallen hebben volgens Bohr geen fysische betekenis. De theorie kan alleen gebruikt worden om observaties in goed gedefinieerde condities te voorspellen. :wink:

Waarschijnlijkheidsinterpretatie

De golffunctie Y op zich, heeft volgens Max Born geen fysische betekenis. ò Y *Y dt = |Y |2 daarentegen wel. Volgens Born is de fysische betekenis van |Y |2 op te vatten als een waarschijnlijkheidsverdeling. Als Y een deeltje beschrijft, geeft |Y |2 de ruimtelijke kansverdeling weer om het deeltje aan te treffen.

Freemd dat is dan in 2D :shock: Ruimtelijk gezien moet het 3D zijn... Behalve als men alleen naar afstand en tijd kijkt.

Re: Hadrongetal

Geplaatst: za 19 feb 2005, 22:54
door aapopfiets
Een heel verhaal
TuuT vroeg wat een hadrongetal was :shock:

Re: Hadrongetal

Geplaatst: za 19 feb 2005, 23:30
door TuuT
TuuT schreef:Een heel verhaal
TuuT vroeg wat een hadrongetal was :shock:
Reductie of "collapse" van de golffunctie

Een golffunctie kan een zogenaamde superpositie zijn van meerdere eigenfuncties. Bijvoorbeeld Y = ½Ö 2Y 1 + ½Ö 2Y 2

Y is nu samengesteld uit de eigenfuncties Y 1 en Y 2. Als een bepaald systeem beschreven kan worden met de golffunctie Y , zal bij meting blijken dat het systeem voldoet of aan Y 1 of aan Y 2. Dit is de reductie (Engels: collapse, letterlijk ineenstorting) van de golffunctie. De eigenfuncties Y 1 en Y 2 horen bij de operator die weer hoort bij de te meten grootheid (bijvoorbeeld plaats of impuls). De kans om Y 1 te vinden is |½Ö 2|2 = ½ en de kans om Y 2 te vinden ook. De kansen opgeteld moeten 1 zijn, dus ½Ö 2 is niets anders dan een normalisatieconstante. We gaan er hier vanuit dat Y , Y 1 en Y 2 ook genormaliseerd zijn.

Over wat de fysische betekenis van de collapse is, zijn de meningen verdeeld. Vandaar dat het ook is opgenomen in de beschouwingen van de verschillende interpretaties van de quantummechanica.

Lang verhaal....

ff in het kort een Y kan bestaan uit 1/2 x Y + 1/2 x Y

Y = deelje

Re: Hadrongetal

Geplaatst: za 19 feb 2005, 23:52
door TuuT
Hadronen: de quark-groepjes

Olifanten leven meestal in een kudde, en quarks bestaan alleen in groepjes van twee of drie.

Individuele quarks hebben een "gebroken" elektrische lading (2/3, –1/3). Maar deze gebroken ladingen worden nooit direct waargenomen, want quarks zijn nooit alleen. Ze vormen altijd samengestelde deeltjes, de hadronen *). De som van de elektrische quark-ladingen in een hadron is altijd een geheel getal.

Individuele quarks hebben een "kleur"-lading, maar hadronen zijn kleur-neutraal.

De hadronen zijn in te delen in twee categorieën:

Baryonen: alle hadronen met drie quarks (qqq).

Bijvoorbeeld: het proton (uud), en het neutron (udd).



Mesonen: een quark () met een antiquark ().

Bij voorbeeld: een negatief pion, – is ().

Interessant is dat de hadron-massa groter is dan de som van de massa's van de samenstellende quarks! ;)

En Olifanten leven meestal in kuddes ja ...

;)

Massa is dus eigenlijk een vorm van energie.... Wat eigenlijk dus niets anders is als het verbuigen van ruimte en tijd door een hoeveelheid energie met een bepaalde energie waarde... :shock:

Re: Hadrongetal

Geplaatst: zo 20 feb 2005, 01:05
door aapopfiets
Wat is dit nu weer voor wazige situatie? ;) Op de vorige pagina vroeg jij: "hadrongetal ???", en op deze pagina leg je het aan jezelf uit! :shock:

Re: Hadrongetal

Geplaatst: zo 20 feb 2005, 11:34
door TuuT
Wat is dit nu weer voor wazige situatie? ;) Op de vorige pagina vroeg jij: "hadrongetal ???", en op deze pagina leg je het aan jezelf uit! :?:
Ik vond het hier >>>>> http://www.xs4all.nl/~adcs/Deeltjes/advent...nture_home.html

Maar het is vrij ingewikkeld,omdat je je er vrij weinig bij voor kunt stellen.

Einstein zij........Eerst het voorstellingsvermogen dan pas de wetenschap.

Hier iets over kleuren. >>>> http://www.xs4all.nl/~adcs/Deeltjes/color.html

Maar het heeft weer nix te maken met het licht wat we zien. ;)

Fotonen worden uitgezonden en opgenomen door elektrisch geladen deeltjes, maar hebben zelf geen lading.

Als het opgenomen is kent het massa........ Als het vertrokken is niet....... En als het is aangekomen weer wel. Hahahaha :?: ;)

Dit is te begrijpen...... >>>>> http://www.xs4all.nl/~adcs/Deeltjes/antimatter.html

Creatie

Hiernaast zie je sporen van deeltjes die afgebogen worden in een magnetisch veld. In deze detector, een bellenvat, maken fotonen geen spoor. De spiralen zijn van elektronen, die worden snel afgeremd. Opvallend is dat ze vaak dubbel zijn: één naar links, en één naar rechts (zie kleur). En ook is merkwaardig dat ze vaak uit het niets lijken te ontstaan (zie V-vorm links onder).

Verklaring:

uit een foton van voldoende energie ontstaan een elektron (e–) en zijn antideeltje, het positron (e+). Dit proces heet "creatie".

Door verlies van Energie (omdat een deeltje snelheid verliest) ontstaat massa dit is dan te zien doordat een gebonden deeltje zich opsplitst in een negatief en een positief geladen deeltje. :?:

Maar fotonen kunnen dus wel degelijk snelheid verliezen waneer het wordt afgeremd binnen een massa waardoor massa kan ontstaan.

Ik dacht dat die deeltjes eerst in botsing kwamen met...... :shock:

Dus de massa van een foton staat ongeveer gelijk aan de massa van een elektron en zijn antideeltje,als het genoeg snelheid heeft verloren.

Ik kan dus ook zeggen.........

Massa is energie in vertraging.

In dit experiment.......Is gebruik gemaakt van een magneet met 2 poolen van gelijke sterkte neem ik aan. (Aan bijde polen)

Wat gebeurd er eigenlijk als men hierin verschil aanbrengt?

Maw........ Kan men de massa die naar een kant afbuigd bv groter maken als de massa die naar de andere kant afbuigd.

Men zegt hier dat het gelijk is.......

Deeltje en antideeltje hebben gelijke massa, dus de zwaartekracht erop is even groot. Antimaterie bestaat uit antideeltjes (er zijn al een paar anti-atomen gemaakt).

Maar ja...... Heeft men het ook uitgeprobeerd onder andere omstandigheden als hierboven aangegeven.

Een vraag die natuurkundigen en astronomen bezig houdt:



Als materie en antimaterie gelijkwaardig zijn, waarom is er dan zoveel meer materie in het heelal dan antimaterie? Waarom heeft niet de antimaterie het "gewonnen" van de materie? ;)

Maar wie zegt.... Dat alle Materie die we zien uit Materie bestaat.

Bijde deeltjes kan men immers waarnemen zolang het niet met elkaar in aanraking komt.

We moeten nog antwoord hebben op de vraag: waar blijft bij radioactief vervalde de ontbrekende massa? Bij uranium-238 is na het alfa-verval 0,0046 u verdwenen, van de 238 u (atomaire massa-eenheden).

Zoals Einstein al in 1905 zei:



Massa is een vorm van energie! Dit is de bekende relatie: E = m · c2 (c is de lichtsnelheid).

Als een uraniumkern vervalt komt een klein deel van de massa vrij als kinetische energie (bewegingsenergie) van de deeltjes die uit elkaar vliegen. Vanaf 1932 kon men met nauwkeurige metingen nagaan dat het massadefect (massatekort) inderdaad overeenkwam met de vrijgekomen energie. ;)

Dit massa tekort is dus de massa van deze uitgezonde energie straling. :oops:

Re: Hadrongetal

Geplaatst: di 22 feb 2005, 15:55
door TuuT
Hmmmmm..... Radioactieve stoffen kennen een zwaare kern.....Zijn dit dan niet de kernen die al in staat zijn om gravitonen uit te zenden?

Die daarbij ook direckt gebonden worden aan een elektrische lading..Waardoor er straling kan ontstaan. 8)