Harry Siereveld schreef:Voor die mensen die de waarneming als komkommernieuws willen afdoen:
Wij hebben de 'vallende ster' zoals onze kinderen dat noemen op de bewuste avond gezien toen wij op de camping in Istrie (Porec) zaten.
Helaas geen digitale foto's van zeker?
Ik denk niet dat we in het algemeen twijfelden aan het feit dat er zoiets was gebeurd. Zoiets verzin je niet op een nationaal nieuws, want dan vraagt heel het land zich af waarom zij het niet hebben gezien. Alleen de beelden zijn afkomstig van andere boliden.
Het object had een behoorlijk duidelijke staart en was op het oog groter dan door ons eerder waargenomen meteo***** (* = invullen wat u wetenschappelijk juist vindt)
U heeft dus gezien:
een grote meteoor,
dat is het
lichtspoor van een meteoroïde,
(veroorzaakt door gloeiende luchtmoleculen en stofjes van de meteoroïde zelf, heet vanwege de wrijving als gevolg van de enorme snelheid), die zelf te klein is om zichtbaar te kunnen zijn.
De meteoroïde is een brokstuk(je) van een komeet
en het restant heet een meteoriet,
en ligt nu ergens op of in de grond
Als het komend weekeinde, en vooral van zondag op maandag, fatsoenlijk weer is, kijk dan 's nachts eens op een donkere plek naar de noord-oostelijke hemel. Grote kans op een meteoroïde elke paar minuten. Allemaal brokstukjes, vaak niet groter dan zandkorreltjes, van de komeet Swift-Tuttle. De zogenoemde Perseïden-zwerm. Gezien het tijdstip van het jaar was de Istrische "vallende ster" waarschijnlijk een wat groter lid van deze familie.