oke, het is duidelijk dat veel organisaties macht hebben/ krijgen, maar de vraag is of dit altijd slecht is,
Het heeft voordelen, maar wegen deze op tegen de nadelen op langere termijn?
want om met het voorbeeld van wikipedia verder te gaan, zonder sommige strikte en door soomige dictatoriaal gevonden regels zou op wikipedia nu maar 1 op de 10 geplaatste berichten informatief belang hebben.
Dat lijkt mij zeer onwaarschijnlijk. Stel dat iedereen slechts 1 op de 10 artikelen informatief en belangrijk vond. Dit zijn echter niet voor iedereen dezelfde artikelen.
De kracht van wikipedia kwam voort uit: (1) Iedereen kon een artikel maken en verbeteren, (2) Iedereen heeft andere intresses, (3) mensen die op zoek zijn naar een onderwerp weten er meestal wel iets van af, (4) met z'n allen weten we alles wat er te weten is, en (5) samen bepalen we wat belangrijk is.
Op dit moment is wikipedia gekaapt door een klein groepje administrators die steeds complexere regels opstellen en uitvoeren. De intresses die deze groep met elkaar deelt is bepalend voor wat men belangrijk en interessant genoeg acht om een artikel te krijgen.
Dit resulteert dat nu (1) Iedereen kan een artikel maken en verbeteren maar ziet dit steeds vaker verwijderd worden, (2) Iedereen het andere intresses en wikipedia is slechts voor mensen wiens intresses overeenkomen met de administratie, (3) mensen op zoek naar een onderwerp weten er meestal wel iets van af, maar deze kennis kan slechts zelden nog worden bijgedragen, (4) met z'n allen weten we alles wat er te weten is, maar de beperkte kennis (en vooral de opinie) van de administratie is (5) doorslaggevend voor welke kennis het waard is om te worden toegevoegd.
Wikipedia heeft 'stub's, een begin van een nieuwe artikel die nog niet ver genoeg ontwikkeld is, nodig: Stubs worden namelijk over tijd hele nuttige artikelen. De aanwezigheid van een stub moedigt mensen aan om er een beetje aan toe te voegen en als er genoeg staat wordt de kans steeds groter dan (via google) iemand met expert kennis er op terecht komt en die het dan tot een nuttig artikel maakt.
De huidige administratie heeft de neiging om stubs te verwijderen, om groter wijzigingen snel terug te draaien... Men is conservatief. Wil wikipedia houden zo als het nu is. Maar daarmee dood men de ontwikkeling ervan, en dood men de verdere ontwikkeling. Mensen die hun werk uit bureaucratische conservatisme verwijderd zien worden gaan niet weer bijdragen. Met andere woorden door dit beleid sterft wikipedia van binnen uit door de mensen die denken dat ze haar beschermen.
Dit evne om aan te geven dat de rol van een organisatie misschien wel precies zo hoort te zijn zoals het is en juist een goede invloed heeft op de maatschappij.
Als je er van uitgaat dat stagnatie en conservatisme op langere termijn positive resultaten oplevert... Maar ik denk dat dit tegenvalt.
Wat wil je hiermee precies zeggen? Dat uitsluiting niet voorkomt op een markt?
In een open markt is er geen onredelijke drempel die je weerhoud om mee de doen. Er is geen bureaucratische beperking of conservatisme die de markt wil houden zoals deze is en jouw deelname daarom afwijst. Als je bijdrage nuttig is zullen mensen naar je toekomen.
Overigens over de voorgestelde 50 jaar: ik weet zeker dat veel organisaties daarvoor zouden opteren. De levensduur van praktisch alle organisaties ligt een stuk lager.
Ik zou willen dat het zo was. Helaas valt dat meestal behoorlijk tegen. Bestuurders willen meestal zelfs voorkomen dat het doel dat in de statuten beschreven wordt daadwerkelijk bereikt wordt want zolang deze doelstelling nog niet bereikt is hebben ze een vast inkomen. Daarnaast hebben de meeste organisaties zeer vage doelstellingen die vrijwel even onbereikbaar als onmeetbaar zijn. De meeste organisaties worden opgericht om ergens in te voorzien tot in alle eeuwigheid en dit leidt tot organisatie die zichzelf onmisbaar proberen te maken.
Door de levensduur te beperken en door te eisen dat de doelstellingen toetsbaar/meetbaar dwing je organisatie om er aan te werken om zichzelf overbodig te maken. Om hun doelstelling te bereiken moeten ze iets in het leven roepen dat ook nadat de organisatie er mee ophoud te bestaan blijft voortduren.