Vraag het nog eens aan de organisatie ofdat je de papieren kan inzien. Je weet het nooit.
Mijn ervaring was dat chemie en biologie vrij goed overéénkomt met wat ik op het VWO had geleerd. Ik vond vooral wiskunde en fysica lastig omdat dat nogal verschilde van het VWO (ik kreeg hele vage vragen over wiskunde
). Aangezien er dit jaar geen sessie meer is en je dus alle tijd hebt om jou voor te bereiden raad ik je aan om eens te zoeken naar lesboekjes die ze aan het Vlaamse onderwijs gebruiken. Ken je toevallig niemand die in Vlaanderen naar het ASO gaat? Misschien via familie/vrienden.
Die arts-patiënt gesprek is een soort van EQ-test. Er zijn boeken waarmee je kan oefenen op het maken van EQ-testen. Zelf probeerde ik gewoon zo logisch mogelijk te antwoorden op deze vragen. Meestal kwam dit overéén met wat ik zelf zou doen, soms ook niet.
Wanneer je twijfelt, dan raad ik je aan om het antwoord te kiezen wat het eerst in jou opkwam. Dan zal het waarschijnlijk vaker juist zijn dan andersom.
Voor het middagonderdeel is het moeilijker om je voor te bereiden. Ik kan niet echt advies geven voor de stilleesproef. Zelf had ik de volledige tekst gelezen en vervolgens alle vragen gemaakt. Ik kreeg de vragen precies binnen de tijd afgerond, mijn score was ongeveer 70%.
Als ik het over zou moeten doen dan zou ik eerst proberen een globaal overzicht te krijgen van de tekst (kopjes lezen, grafiekjes bekijken enz.) en dan direct met de vragen beginnen. Ik denk dat ik dan een hogere score zou hebben gehaald aangezien ik de laatste 10-15 vragen toch wel heel erg snel heb moeten beantwoorden.
Je kan in ieder geval alle antwoorden uit de tekst halen. De grote moeilijkheid is de tijdsdruk.
Zou het kunnen helpen wanneer je tekstverklaren oefent (examens Nederlands)?