Overgangsfases tussen vast, vloeibaar, gas
Geplaatst: ma 07 mar 2005, 21:16
Nou heb ik dit al allemaal eens moeten leren, maar ben het terug aan het herhalen voor een vak Thermodynamica dat ik sinds een paar weken krijg.
Enkele zaken die ik niet goed snap:
->wat is het verschil tussen een verzadigde damp en een gas? Naar wat ik zou denken ligt dit verschil in het feit dat een verzadigde damp enkel bestaat op de verzadigde-damp lijn in een p, v-diagram, daar waar een gas eigenlijk een onstaan is doordat met een verzadigde damp is gaan opwarmen, en blijven opwarmen...
-> Wat precies is het kritische punt? Ik zou denken dat het dat punt, waar een bepaalde kritische temperatuur/druk & volume heerst waarboven geen vloeistof meer kan bestaan. De kooklijn en de verzadigde damplijn stoppen in dit kritische punt... Consequent kan dan ook geen gas die warmer is dan de kritische temperatuur tot een vloeistof worden samengeperst.
Dit kan ik mij wel voorstellen... maar is dit andersom ook zo? Kan men, door te spelen met druk, volume en temperatuur, een vloeistof in een isotherm krijgen die ligt boven het kritische punt, en dus niet meer overgaat in damp? (bijvoorbeeld, een vloeistof onder zeer hoge druk opwarmen)
->Wat is de verzadigingstemperatuur? Is dat een synoniem voor kookpunt?
Hartelijk bedankt,
2e kanner industrieel ingenieur
Enkele zaken die ik niet goed snap:
->wat is het verschil tussen een verzadigde damp en een gas? Naar wat ik zou denken ligt dit verschil in het feit dat een verzadigde damp enkel bestaat op de verzadigde-damp lijn in een p, v-diagram, daar waar een gas eigenlijk een onstaan is doordat met een verzadigde damp is gaan opwarmen, en blijven opwarmen...
-> Wat precies is het kritische punt? Ik zou denken dat het dat punt, waar een bepaalde kritische temperatuur/druk & volume heerst waarboven geen vloeistof meer kan bestaan. De kooklijn en de verzadigde damplijn stoppen in dit kritische punt... Consequent kan dan ook geen gas die warmer is dan de kritische temperatuur tot een vloeistof worden samengeperst.
Dit kan ik mij wel voorstellen... maar is dit andersom ook zo? Kan men, door te spelen met druk, volume en temperatuur, een vloeistof in een isotherm krijgen die ligt boven het kritische punt, en dus niet meer overgaat in damp? (bijvoorbeeld, een vloeistof onder zeer hoge druk opwarmen)
->Wat is de verzadigingstemperatuur? Is dat een synoniem voor kookpunt?
Hartelijk bedankt,
2e kanner industrieel ingenieur