Deze uitspraak valt, gezien het voorgaande, wel een beetje uit de toon. Je gaf namelijk aan dat er niet zoiets als de wetenschappelijke methode bestaat.
Het object en de beschrijving hiervan zijn niet gelijk. Ik schreef dat er geen universeel geaccepteerde definitie bestaat voor de wetenschappelijke methode; Tevens gaf ik aan dat er vele zijn die onderling verschillen. Dus het bestaat wel, maar is niet enkelvoudig of concreet: Het is talrijk en vaag.
Daarenboven valt het te betwisten of er zoiets als wetenschappelijke vooruitgang bestaat. Wat is dat dan, die 'vooruitgang'? Een steeds meer heldere en duidelijker model van de realiteit? Wat moet ik me daar bij voorstellen?
Hoe zou de wetenschap er uit zien als we geen microscopen hadden? Of geen computers? Hoe zou de wetenschap er uit zien indien we al computers gehad hadden in 1180? Onze modelen zijn afhankelijk van onze technologie. Hoe hoger de resolutie waarmee we zien hoe beter we onze modelen kunnen vergelijken met de realiteit. Omgekeerd: Hoe minder duidelijk we kunnen waarnemen, hoe meer ruimte er is voor concurrerende modelen. Maar als we dan nieuwe technologie ontwikkelen om scherper te zien, ontdekken we opeens fouten in deze modelen.
Waar in de wereld moet ik gaan staan om dat te kunnen beamen? Op welk niveau (lees: 'metataal') vallen model en realiteit met elkaar samen?
Ze zullen mogelijk nooit samenvallen, wetenschap streeft slechts een zo dicht mogelijke benadering na.
Dat wetenschappleijk vooruitgangsdenken vind ik van een bedenkelijk niveau. Voor mij geldt: zolang wetenschap werkt, en het liefst ten positieve voor de toekomst, heb ik er geen probleem mee.
Ik heb bezwaar tegen
scientism: Een ideologie waarin (de huidige staat van) de wetenschap als de maatstaf voor objective waarheid en als hoop voor de mensheid wordt gezien.
Wetenschap zoekt echter niet naar objective waarheden maar naar een subjective beschrijving van de realiteit die de realiteit dicht genoeg benaderd zodat binnen de mogelijkheden en vooral de beperkingen van ons waarnemingsvermogen zodat er geen waarneembaar onderscheid is tussen ons model en de realiteit.
Gelukkig heb je zelf ook al enige bedenkingen ten aanzien van dit 'vooruitgangsdenken. Je zegt namelijk: (nauwkeurigheid is onbekend)
Ik zou zelfs verder kunnen gaan: Indien een model volledig samenvalt met de realiteit zullen we dat nooit ontdekken. We kunnen namelijk geen model correct bewijzen, we kunnen slechts bewijzen wanneer ze fout zijn. Ons huidig model is in het beste geval nog niet incorrect gebleken; In het gewone geval is het ons alleen nog niet opgevallen dat ons huidige model incorrect is gebleken.
Feynman: "We're never right, we can only be sure when we're wrong" (
Willen we het 'vooruitgangsdenken' een vast fundament geven dan moet toch op z'n minst aangegeven worden wanneer (jaartal, datum en tijdstip) we wel duidelijk voor ogen hebben hoe nauwkeurig ons model de realiteit weet te spiegelen
En dat is dus onmogelijk. Zodra we dit namelijk weten, weten we ook dat ons model onvolledig (equivalent met incorrect) is....
Tja, er valt niets anders te concluderen dan dat het vooruitgangsdenken zich nogal spastisch op lemen benen voortbeweegt door de werkelijkheid.
Voor de extremisten wel, maar als men wetenschap iets evenwichtiger beschouwd valt dit reuze mee.