1 van 1
Diepvriezer openen, sluiten en ... moeilijk openen?
Geplaatst: zo 13 mar 2005, 23:03
door Anonymous
Waarom krijg ik mijn diepvriezer, nadat ik hem heb geopend en gesloten bijna niet meer terug open?
Hoe komt het dat ik dan een tijdje moet wachten om de deur opnieuw te openen?
Heeft Gay-Lussac hier iets mee te maken?
Groetjes,
G.
Re: Diepvriezer openen, sluiten en ... moeilijk openen?
Geplaatst: ma 14 mar 2005, 00:30
door Stephaan
Als je de diepfreezer opent zal een deel vd zeer koude lucht vervangen worden door lucht op kamertemperatuur. Dit is zeker het geval bij een diepvrieskast , minder bij een -kist omdat de koude lucht uit de kast weg vloeit en bij een kist voornamelijk wervelingen van invloed zijn.
Na het sluiten koelt die kamerlucht in de freezer sterk af en krimpt.
De rubberdichtingen aan de deurranden laten slechts langzaam verdere lucht binnen waardoor in de freezer tijdelijk een licht vacuĆ¼m ontstaat.
Ik denk dat dit wel een deel van je vraag beantwoordt.
Re: Diepvriezer openen, sluiten en ... moeilijk openen?
Geplaatst: di 15 mar 2005, 12:42
door Mrtn
Misschien dat de waterdamp in de lucht op kamertemperatuur ook bevriest op het oppervlak van de rubbers/sluitvlak. Dat zou ook mee kunnen spelen denk ik.
Re: Diepvriezer openen, sluiten en ... moeilijk openen?
Geplaatst: di 15 mar 2005, 16:28
door aaargh
Misschien dat de waterdamp in de lucht op kamertemperatuur ook bevriest op het oppervlak van de rubbers/sluitvlak. Dat zou ook mee kunnen spelen denk ik.
Het efect is er al bij zeer korte tijden, veel te kort voor ijskristallen.
Re: Diepvriezer openen, sluiten en ... moeilijk openen?
Geplaatst: di 15 mar 2005, 17:34
door wasbeer
Misschien dat de waterdamp in de lucht op kamertemperatuur ook bevriest op het oppervlak van de rubbers/sluitvlak. Dat zou ook mee kunnen spelen denk ik.
Nee. Als dat zo was, zou het geen tijdelijk verschijnsel zijn.