Democratie en globalisering van waarden
Geplaatst: za 29 dec 2007, 21:20
Afsplitsing van het topic over Overbevolking.
Ik heb grote twijfels of dit wel zo is. Ik geloof er niet in dat een individu in staat is om dingen te veranderen.Misschien is het goed je te realiseren dat je er in meedraait omdat je zelf die monocultuur bent. Weliswaar een klein onderdeel, maar toch. Wat jij zegt en doet heeft invloed op het geheel.
Ook weerstand tegen deze monocultuur is onderdeel geworden van deze monocultuur.Altijd zal er, strijdig met het begrip monocultuur, een grote diversiteit blijven.
Miljoenen die dezelfde zonnebril kopen om hun individualiteit te bevestigen?De mensheid blijft streven naar een onderscheid tussen hem en de ander.
Ik denk dat het probleem juist vooral cultureel is... hoe bezien we middelen van bestaan? Kunnen wij allemaal winnen of kan je alleen winnen door dat anderen verliezen? (Echter, volgens mij blijft de hele bovengeschetste situatie los staan van het probleem van de overbevolking. Het probleem van de overbevolking richt zich nog steeds op de balans tussen een hoeveelheid mensen op deze aarde en de middelen nodig om deze hoeveelheid mensen een menswaardig bestaan te geven. Hoe een menswaardig bestaan eruit ziet zou, naar mijn mening, bepaald moeten worden door de individu en valt daarmee voor nu ook buiten de discussie. Wat over blijft is de problematiek van de balans tussen mensheid en middelen van bestaan. De laatste decennia is hier dus een derde probleem bijgekomen. Het probleem van de reactie van de planeet zelf op het menselijk ingrijpen.
Daar lijkt het inderdaad op.Uiteindelijk blijkt dus dat het probleem er maar één is. De planeet en haar evenwicht is voor ons vrijwel niet te beïnvloeden. De krachten zijn te groot. Vergelijk bijvoorbeeld wat de invloed geweest is op het klimaat van de uitbarsting van de Krakatau. De mensheid is een tweede factor die niet te beheersen is.
Tot nu toe heeft geen enkele overheid daadwerkelijk marktwerking toegestaan... ik denk dus dat dit resultaat eerder bij de overheid ligt dan ergens anders.Mensen zijn mensen en jagen hun eigen individuele doelen - terecht - na. Dat er daarbij grote en minder grote blunders gemaakt worden staat buiten kijf. Zo zijn wij nu eenmaal. Dat ons leerproces hierin nog het meeste lijkt op de boer die de put dempt als het kalf al verdronken is, is het resultaat van de marktwerking van onze economie.
Democratie is volgens mij vergif voor een samenleving en de bron van vrijwel alle problemen die we tegenwoordig tegenkomen.Gelukkig heeft het democratische staatsbestel nog enige invloed op het al te voortvarend tewerk gaan van de economie.
Maar pas op... het is ligt in de aard van elke overheid om met de tijd totalitair te worden. Het is onvermijdelijk.Soms roept de overheid nog een halt toe aan situaties die de bevolking in gevaar brengen. Alles aan de overheid toevertrouwen is ook niet de weg, zoals de Sovjet Unie in 70 jaren bestaan heeft laten zien.
De verdeling is echter het probleem.De ecologische puinhoop daar beschrijven vergt een boek met vele dikke delen. Blijft dus over dat we met al onze technologische kennis en wijsheid aan de slag zullen moeten gaan om COLLECTIEF voor ieder mens op deze wereld te zorgen dat er voldoende middelen zijn om ons bestaan en dat van onze kinderen, waarvan wij ons bestaan geleend hebben, zijn.