1 van 1

symmetrisering van de Lorentz formules

Geplaatst: vr 25 mar 2005, 15:02
door zaghtak
Zou het niet kunnen dat de huidige Lorentz formules eigenlijk een 1 ste orde benadering zijn van meer symmetrische formules? Dat de echte formules dus ook termen in v³/c³ bevat en hogere machten.

Veronderstel nu dat er wel degelijk deeltjes bestaan die terugreizen in de tijd. Relativistisch gezien kan dit alleen wanneer men sneller dan het licht reist.(soms tachyonen genaamd) Bij de normale lorentz formules krijgt men dan een imaginaire massa.

Als een tachyon sneller dan het ligt reist, zou het eigenlijk terug een gewoon deeltje moeten zijn met normale snelheid. Dit volgt niet uit de L-formules.

Ik dacht dus aan formules van deze vorm:

x'={x-(2/Pi)sin(Pi v / 2c)*ct} / cos (Pi v / 2c)

klopt nog niet helemaal natuurlijk, bij eerste orde ontwikkeling van sin en cos krijgt men:

x'=(x-vt)/(1-2.25 * v²/c²)

terwijl het voor de normale lorentzformules:

x'=(x-vt)/(1-0.5* v²/c²)

en er zijn natuurlijk nog veel andere voorwaarden die moeten voldaan worden.

Ik vroeg mij dus af of iemand hier al eens deftig over nagedacht heeft en de Lorentztransformatie formules in vraag gesteld heeft?

DV

Re: symmetrisering van de Lorentz formules

Geplaatst: vr 25 mar 2005, 19:44
door The Black Mathematician
Ik denk dat als je dat wilt doen, je in de problemen komt met de Algemene Relativiteitstheorie. Immers, Speciale Relativiteit is een limietgeval van Algemene Relativiteit, en als je de Speciale Relativiteitstheorie wilt aanpassen, moet je ook de Algemene aanpassen. Ik geloof dat het daar erg lastig is om dingen aan te passen, want dan maak je de hele structuur kapot. Maar misschien is er iemand die ART heeft gedaan, die daar meer over kan zeggen.

Re: symmetrisering van de Lorentz formules

Geplaatst: vr 25 mar 2005, 20:42
door Elmo
Als je zoiets wil, dan zeg je dus eigenlijk dat op het moment dat de snelheid ongeveer de lichtsnelheid wordt, je afwijkingen moet gaan zien van de normale Lorentzvergelijkingen. Maar bij CERN werken ze routinematig met deeltjes met snelheden van v = 0.9999 c, en daar gelden de Lorentzvergelijkingen nog steeds tot 6 decimalen achter de komma. Daarom denk ik dat je ongelijk hebt.

(En het algemene relativiteitsargument lijkt me ook zeer valide.)

Re: symmetrisering van de Lorentz formules

Geplaatst: za 26 mar 2005, 15:10
door zaghtak
voor een elektron met snelheid 0.9999 c is de onzekerheid op de plaats van de orde van 10^-6 m. Hoe dichter men de lichtsnelheid benaderd, des te groter de onzekerheid waar het deeltje zich bevindt. Het is dus onmogelijk om de lorentz formules met grotere precisie te controleren.

{sin(Pi 0.9999c / 2 c ) = 0,999999988}

voor mij is het argument van deeltjes met grote snelheid in de cern dan toch niet waterdicht.

wat bedoel je met het algemene relativiteitsargument?

De speciale relativiteit is natuurlijk een speciaal geval van de algemene, maar het vormt er wel de basis van bij de afleiding d.m.v het locaal equivalentieprincipe.

Re: symmetrisering van de Lorentz formules

Geplaatst: zo 27 mar 2005, 12:05
door The Black Mathematician
De algemene relativiteitstheorie is gebouwd op het principe dat je geen verschil ervaart tussen of je in een gravitatieveld zit, of dat je versnelt.

Die hele structuur gaat eraan als je met de formules gaat klooien.

Ander voorbeeld: zwaartekracht werkt met 1/r^2. (1 gedeeld door r (de afstand) in het kwadraat). Als je van die 2 een 3 maakt, gaat ook de hele structuur eraan.