1 van 1

Fietsen op de maan

Geplaatst: wo 26 mar 2008, 09:45
door ampelmann
Jongens,

Ik dacht altijd dat de luchtdruk verantwoordelijk was voor het feit dat je als fietser rechtblijft - je creëert een onderdruk door vooruit te gaan. Maar blijkbaar heeft het iets te maken met momenten, gyroscopen, etc... Kan er mij iemand vertellen hoe het nu zit? En of de luchtdruk een rol speelt? Dus kan er gefietst worden op de Maan, of niet?

Merci,

Ampelmann

Re: Fietsen op de maan

Geplaatst: wo 26 mar 2008, 10:25
door Raspoetin
Laten we het eens omdraaien:

Je zegt:
Ik dacht altijd dat de luchtdruk verantwoordelijk was voor het feit dat je als fietser rechtblijft - je creëert een onderdruk door vooruit te gaan.
Hoe verklaar je dan het feit dat wielrenners op een soort van rollenbank kunnen oefenen?

Of als de wind in je rug harder blaast dan jij fietst, hoe zou je dan overeind blijven?

http://nl.wikipedia.org/wiki/Gyroscoop

Re: Fietsen op de maan

Geplaatst: wo 26 mar 2008, 10:44
door Raspoetin
Een aardig filmpje op youtube: http://www.youtube.com/watch?v=iJCtN_-di6k

Of dat je nu wel of niet kan fietsen op de maan is niet eenduidig te beantwoorden, niemand heeft het immers geprobeerd. Echter, luchtdruk heeft niets te maken met het feit dat je overeind blijft en in theorie zou je dus moeten kunnen fietsen op de maan (praktische bezwaren uitgesloten).

Re: Fietsen op de maan

Geplaatst: wo 26 mar 2008, 10:44
door klazon
Daar gaan we weer met de gyroscoop. Dat effect speelt bij het fietsen een ondergeschikte rol en is ook niet nodig om rechtop te blijven.

De belangrijkste reden waarom je bij fietsen rechtop blijft is het gecontroleerd vallen. In beginsel val je om als je op een tweewieler zit. Maar door te sturen naar de kant waarheen je dreigt te vallen richt je je weer op, dan val je naar de andere kant en stuur je daar naar toe, enz. Is mooi te zien in deze dagen waarin er een laagje sneeuw op de weg ligt. Elke fiets die je ziet rijden beschrijft een golflijn op de weg, of eigenlijk twee. Voor- en achterwiel volgen een verschillende lijn. Het is onmogelijk om in een absoluut rechte lijn te rijden.

Re: Fietsen op de maan

Geplaatst: wo 26 mar 2008, 10:48
door Raspoetin
Tot op zekere hoogte heb je gelijk Klazon, maar het is wel zo dat het gyroscopisch effect meehelpt om je overeind te houden. Probeer maar eens op een stilstaande fiets je evenwicht te behouden.

P.S. Volgens mij zijn hier al topics over.

Re: Fietsen op de maan

Geplaatst: wo 26 mar 2008, 11:04
door Jan van de Velde
http://sciencetalk.nl/forum/index.php?showtopic=43365

Het gecontroleerd vallen dat Klazon noemt is wel degelijk een stuk belangrijker dan dat gyroscopisch effect.

Re: Fietsen op de maan

Geplaatst: wo 26 mar 2008, 11:09
door klazon
Op een stilstaande fiets is het ook heel lastig, hoewel er mensen zijn die dat een half uur volhouden.

Maar dat heeft weer niet met het gyroscopisch effect te maken. Het heeft te maken met het feit dat het principe van gecontroleerd vallen alleen maar goed werkt als je rijdt. Het is mogelijk om zeer langzaam te rijden en toch vrij makkelijk overeind te blijven, zolang je maar blijft rijden. Bedenk ook dat het gyroscopisch effect kwadritisch toeneemt met de snelheid. Dus als het bij 20 km/h een rol zou spelen, dan is het bij 2 km/h praktisch afwezig.

PS: inderdaad, in een vorig topic heb ik precies dezelfde argumenten gebruikt, en daar blijf ik bij.

Re: Fietsen op de maan

Geplaatst: wo 26 mar 2008, 11:29
door Raspoetin
En het schiet me ineens te binnen:

Als het gyroscopisch effect groot was, zou het lastig sturen zijn (evenals het overhangen in de bochten). Ik ben het bij nader inzien eens met je, Klazon!

Voor wat betreft de oorspronkelijke vraag (en ik spreek misschien nu voor mijn beurt en voor anderen): We zijn het er unaniem over eens dat luchtdruk geen effect speelt en is fietsen op de maan dus mogelijk.

Re: Fietsen op de maan

Geplaatst: wo 26 mar 2008, 12:10
door Benm
De lage zwaartekracht zou het ook nog wel eens lastig kunnen maken denk ik... levert ook een factor 6 reductie in grip met het oppervlak op. Ik denk dat het nog wel zal gaan, vergelijkbaar met fietsen over een glad oppervlak.