1 van 1
Arbeidsrecht
Geplaatst: zo 06 jul 2008, 12:29
door meco
Hallo,
Ik wil naast mijn huidige baan ( 40 uur per week ) een internetbedrijf opzetten. In mijn arbeidsovereenkomst staat dat ik toestemming moet vragen aan mijn werkgever indien ik een betaalde danwel onbetaalde bijbaan neem.
Kan iemand mij vertellen of een werkgever inderdaad het recht heeft om hier een stokje voor te steken?
meco
Re: Arbeidsrecht
Geplaatst: zo 06 jul 2008, 12:38
door Bart
Ja, dat kan inderdaad. Er kan namelijk belangenverstrengeling optreden tussen jouw huidige werk en je internetbedrijfje.
S.v.p. voortaan het onderwerp in het juiste forum plaatsen.
Re: Arbeidsrecht
Geplaatst: zo 06 jul 2008, 12:57
door Ger
Arbeidsrecht is op dit gebied soms erg vaag. In beginsel is het voor eenieder toegestaan om het werk te doen wat hij wil. Nevenactiviteiten zijn hier ook onderdeel van. Echter zijn er ook regels aan verbonden. Zo is het in zijn algemeenheid (ongeacht of het in je contract of CAO staat) niet toegestaan om als nevenactiviteit een concurerende activiteit uit te voeren of iets dat een vervanging bied voor het product of dienst van je wergever. Daarnaast geldt nog dat zelfs als de nevenactiviteit niet concurerend is, dat het niet toegestaan kan zijn als je door die nevenactiviteit niet meer naar je beste vermogen je eigenlijke werk kan doen. Bijvoorbeeld door blessures, vermoeidheid, etc.
Re: Arbeidsrecht
Geplaatst: ma 07 jul 2008, 20:00
door meco
Bedankt voor de reacties en excuses voor de vermelding in een verkeerd forum.
Maar nog even het volgende:
Het internetbedrijfje heeft niets te maken met mijn huidige werk en is ook beslist niet concurrerend voor mijn werkgever.
Moet mijn werkgever een "goede" reden hebben om "geen"toestemming te geven.
bij voorbaat dank
Meco
Re: Arbeidsrecht
Geplaatst: di 08 jul 2008, 09:29
door Ger
Ja, hij moet het wel beargumenteren natuurlijk. het enige argument wat je wergever nu nog zou kunnen hebben, is dat je inspanningen voor je internetbedrijfje ervoor zouden zorgen dat je niet meer fit genoeg op je werk verschijnt. Op die manier zou het internet bedrijf je gewone werk dus ook schaden. Als jij echter bij het melden van dat internetbedrijf al aangeeft dat dit niet het geval is (en waarom: dus bijvoorbeeld omdat je verwacht maar een bepaalde hoeveelheid tijd eraan te spenderen) dan zal het allemaal wel goedkomen.
Re: Arbeidsrecht
Geplaatst: di 08 jul 2008, 17:26
door Adpruys
Ik betwijfel of je wel toestemming dient te vragen. Als in de overeenkomst "baan" staat vermeld schend je het contract niet volgens de letter als je bij je internetbedrif niet op de loonlijst komt te staan. Vermoedelijk zul je beginnen als eenmanszaak of VOF en dan zou ik die activiteit niet als "baan" betitelen.
Re: Arbeidsrecht
Geplaatst: di 08 jul 2008, 18:40
door Ger
Formulering maakt een hoop uit natuurlijk ja, op dat gebied kun je aardig spelen/discussieren. Maar ter illustratie even de bedrijfs-CAO van mijn werkgever erbij gepakt, welke niet spreekt van "baan" maar van "nevenfunctie(s)":
Het is de werknemer niet toegestaan een al dan niet gehonoreerde nevenfunctie te vervullen en/of al dan niet gehonoreerde nevenwerkzaamheden te verrichten welke redelijkerwijs geacht kunnen worden onverenigbaar te zijn met zijn functie dan wel met de belangen of het aanzien van de onderneming. De werknemer is verplicht de werkgever van het verrichten van nevenfuncties dan wel nevenwerkzaamheden schriftelijk op de hoogte te stellen.
Een dergelijk artikel komt in veel CAO's terug, het zou me niets verbazen als het zo letterlijk in allerlei andere CAO's is opgenomen.
Hoe dan ook: pak je (Meco) eigen contract en CAO er eens bij, dan weet je precies hoe het bij jou geregeld is.
Re: Arbeidsrecht
Geplaatst: wo 09 jul 2008, 11:30
door Adpruys
Het is natuurlijk ook netjes als je er melding van maakt. Merk wel het verschil op tussen 'toestemming vragen' en 'op de hoogte stellen'. Verder zouden er, afhankelijk van de omstandigheden, andere gevolgen dan ontslag kunnen optreden als de werkgever denkt dat je bezig bent op termijn te vertrekken. Hier kun je eventueel rekening mee houden.
Re: Arbeidsrecht
Geplaatst: di 15 jul 2008, 12:31
door oktagon
De arbeidsprestatie voor het bedrijf,dat jou je voornaamste inkomen verschaft,komt wel danig in de knel.
Jij verlangt een regelmatige loonsverhoging via je Cao;doet je baas dat niet,dan ga je de straat op om 2 of 3 % loonsverhoging af te dwingen en intussen lijdt de maatschappij wel economische schade en stoor je door de acties je medemens,die door de vagelijke vorm van publiekelijke chantage voor jou een middel wordt om je eisen te concretiseren.
Mag een werkgever verlangen naar een behoorlijke inzet van jouw capaciteiten voor zijn bedrijf en ervan uitgaan,dat die capaciteiten niet nog moeten worden gedeeld aan derden.
Het is tegenwoordig geen wonder,dat de loonkosten oa. in Nederland continue stijgen door de afgenomen arbeidsproductiviteit en dat die werkgever actievere nieuw-Euers chartert voor diverse soorten werk;over een jaar of vijf zijn ook dat soort werknemers goed geintegreerd in het EU-werkgedrag en zullen ze een lagere arbeidsproductiviteit hebben .
Het is vooral in de lagere beroepen een verschijnsel dat,zodra men in een ploeg van meer dan 3 of 4 mensen tewerk wordt gesteld,men zich geneert om meer activiteiten te tonen dan zijn collega's,die hetzelfde doen.
Het begrip uitslover komt al vaak voor de dag.
Een vroeger economisch ontwikkeld prestatieloon is wrs.voor een werkgever op diverse vakgebieden het voordeligste,maar ook iedere werkgever is weer niet redelijk in zijn eisen,net als omgekeerd de werknemer dat ook meestal niet is.
Maar dit geheel houdt verband met de welvaartsstijging in de EU na WOII en oa in landen met grote werkeloosheid treedt er weer het automatisme van harder werken op om aan de kost te komen.Het is ergens cyclisch!
Re: Arbeidsrecht
Geplaatst: di 15 jul 2008, 13:24
door Ger
Laten we het even on-topic houden... Het gaat hier om het juridische vraagstuk of en onder welke voorwaarden en communicatie je nevenactiviteiten mag verrichten.
Re: Arbeidsrecht
Geplaatst: di 15 jul 2008, 22:12
door E.Desart
Men noemt dit blijkbaar een "
Nevenwerkzaamhedenbeding"
Enige info:
http://www.expertlog.nl/2007/04/als_u_personeel.html
ca gelijkaardig:
http://www.ujg.nl/nieuws.asp?nid=355
En:
http://www.gratisadviseurs.nl/question.php?id=21907
Bijbaan naast fulltime contract verboden
Toelichting:
Ik heb een fulltime contract waar in staat dat ik naast de werkzaamheden voor de werkgever geen arbeid mag verrichten voor mezelf of voor derden.Een bijbaan is dus niet toegestaan...is dat wel rechtsgeldig?Ik mag toch zelf weten wat ik in mijn vrije tijd doe?
Antwoord:
Een nevenwerkzaamhedenbeding staat vaak in een arbeidscontract. Werkgevers nemen de regeling op om zodoende optimaal te kunnen profiteren van uw volledige inzet en aandacht en daarnaast de kans op concurrentie door eigen werknemers te kunnen beperken. Op grond van contractsvrijheid mag een dergelijk beding worden opgenomen in de arbeidsovereenkomst. U hebt vervolgens uw handtekening onder dat contract gezet en bent er daarmee in principe aan gebonden....
Overigens wordt de soep meestal minder heet gegeten als dat hij wordt opgediend. In goed onderling overleg kunt u over het algemeen wel toestemming krijgen om beperkte niet-concurrerende werkzaamheden te verrichten.
Met vriendelijke groet,
Frans Landstra, Hanze advocaat | specialist in arbeidsrecht
Re: Arbeidsrecht
Geplaatst: di 15 jul 2008, 23:08
door E.Desart
"
Nevenwerkzaamhedenbeding" blijkt echt een typisch Nederlands begrip te zijn.
Ik vind geen Belgisch alternatief, noch vergelijkbare afleidingen.
Het enige waar ik mee op de proppen kon komen is een referentie naar een artikel (niet het artikel zelf) op een site van een KULeuven Prof met een literatuur listing (geen uitleg):
- "Dubbelfunctie en nevenactiviteit - mag een werknemer een bijkomende tijdrovende professionele aktiviteit uitoefenen voor en na de werkuren?",
Tijdsch. vr Acc. & Boekh. 1989, nr. 3, 28-35.
De nadruk op het begrip "tijdrovende" in de tittel suggereert mij dat dit bij ons niet zo evident ligt (maar het blijft gissen voor mij, ik kende het begrip niet). Oppervlakkig heb ik het gevoel dat de bewijskracht hier bij de werkgever ligt in functie van veronderstelde hinder/schade tijdens de uitvoering van de normale dagtaak. Ik ben niet zeker, dit begrip is totaal nieuw voor mij, terwijl ik veel situaties ken waar ik toepassing terecht zou vinden.
Re: Arbeidsrecht
Geplaatst: wo 16 jul 2008, 09:28
door Ger
Het gaat er dus nogal om hoe het in de overeenkomst verwoord staat. In de eerder door mij geciteerde passage uit de CAO wordt bijvoorbeeld geen onderscheid gemaakt tussen vrijwilligerswerk en betaald werk, maar wel in hoeverre de werkzaamheden mijn dagelijks werk schaden. Hierbij ligt zoals ik het lees de bewijslast inderdaad bij de werkgever. Maar wat nu als een iemand van een administratiekantoor als vrijwilliger de boekhouding van een vereniging zou doen? Schaadt dat het administratiekantoor? Ja, zou je zeggen, want het is hetzelfde werk wat het administratiekantoor geld zou kunnen opleveren. Nee, zou je zeggen, want de vereniging heeft de middelen niet om daarvoor iemand te betalen.
Het is naar mijn mening een schimmige bepaling, die weliswaar in veel arbeidsovereenkomsten is opgenomen. Maar het beste kun je volgens mij gewoon open kaart spelen met je werkgever: ga met elkaar en een goede bak koffie om de tafel zitten, vertel wat je wil gaan doen en je komt er vast wel uit. Ik was er al uit toen ik pas 2 slokken koffie had genomen.