1 van 1

Afstelling contrabarometer

Geplaatst: di 12 aug 2008, 15:38
door Barrabas
Beste wetenschappers,

Ik heb een kwikbarometer uit Nederland megenomen naar Italië waar ik op een hoogte van 530 meter woon. De woonhoogte in Nederland is mij onbekend. Nu geeft de barometer een te lage luchtdruk aan wat nu nog geen probleem is. De barometer geeft 988,5 hPa aan i.p.v. +/- 1018 hPa (wat het volgens de plaatselijke weersite en volgens mijn electronische barometer ongeveer zou moeten zijn).

Maar als de luchtdruk hier gaat zakken zal de rode vloeistof in de barometer gaan overstromen.

Nu is mijn vraag:

Kan ik ongestraft de rode vloeistof met een pipet of iets dergelijks uit de glazen buis zuigen tot de juiste drukstand is bereikt. Of is de verhouding kwik - rode vloeistof van belang?

Een voorbeeld van een dergelijke kwikbarometer is te zien op deze website. Bij mijn kwikbarometer ontbreekt alleen de middelste buis.

http://www.knmi.nl/VinkCMS/explained_subje...ail.jsp?id=2829

Ik hoop dat u mij kunt adviseren voordat de luchtdruk hier in Italië gaat dalen.

Misschien kunt u ook vertellen wat de rode vloeistof in de glazen buis is.

Re: Afstelling contrabarometer

Geplaatst: di 12 aug 2008, 15:44
door Jan van de Velde
Als ik het goed begrijp heb je een contrabarometer.

http://www.meteospecialist.nl/s/shop1/?p=p...amp;iCategory=3
De Huygens- of contrabarometer is een uitvinding van onze landgenoot Christiaan Huygens (1670). Het systeem werkt met twee, aan de onderzijde verbonden, buizen die gevuld zijn met kwik en gekleurde olie met een gering soortelijk gewicht. Deze olie dient als aanwijsvloeistof en drijft op het kwik. Ter hoogte van het scheidingsvlak tussen kwik en olie is de buis verbreed tot een reservoirtje. Helemaal bovenin de rechterbuis bevindt zich een opening dien de luchtdruk in staat stelt invloed uit te oefenen op het kwikniveau in het reservoir onderin.

Door het grote verschil tussen de binnendiameter van dat reservoir en die van de buis daarboven wordt er in die dunne buis door de lichte olie een forse aanwijsvergroting bereikt, soms wel met faktor 10. Dit wil zeggen:

Eén millimeter hoogteverschil in de kwikbuis is dan één centimeter op de afleesschaal van de contrabarometer van Huygens.

Belangrijkste kenmerk van een contrabarometer is dat deze het stijgen van de luchtdruk niet van beneden naar boven, maar omgekeerd, dus van boven naar beneden aangeeft. Vandaar de benaming contrabarometer. Het is en blijft een typisch Nederlands instrument. In het buitenland zult u deze barometer niet snel aantreffen. Het contrasysteem is namelijk niet geschikt voor gebruik in hooggelegen gebieden. Daar is de lucht immers ijler en de gemiddelde luchtdruk lager. Bij hoogten van meer dan 100 meter boven zeeniveau zal er vroeger of later olie weglopen uit de rechtse buis.


oeps....... :D

Re: Afstelling contrabarometer

Geplaatst: wo 19 dec 2018, 00:10
door R...
Als men boven zeeniveau woont en men toch op de barometer de plaatselijke luchtdruk wilt  kunnen aflezen,  dan moet er rode vloeistof uit de barometer worden gehaald.  Dus de barometer gewoon ijken conform de luchtdruk waar de barometer zich bevindt.