1 van 1

werking kwart golflengte-plaatje?

Geplaatst: za 30 apr 2005, 14:52
door Joris.Vanorshoven
Dit is een plaatje die onder andere in CD-spelers aanwezig is om linear gepolariseerd licht om te zetten naar circulair gepolariseerd licht en omgekeerd.

Maar hoe werkt dat nu precies?

Re: werking kwart golflengte-plaatje?

Geplaatst: ma 02 mei 2005, 20:50
door rwwh
Waarschijnlijk heb je gelijk, maar bij mij geeft "kwart lambda" een andere associatie: ik associeer dat met een laagje coating op een lens die ervoor zorgt dat die niet spiegelt, doordat de spiegelingen aan het voorvlak en het achtervlak van de coating destructief intereferen.

Het polarisatie-effect komt door een "dubbelbrekend" materiaal. Dat kent voor horizontaal en vertikaal gepolariseerd licht twee verschillende brekingsindices. De brekingsindex kan worden beschreven als een vertragingsfactor voor de snelheid van het licht. Door het plaatje de juiste dikte te geven, wordt vertikaal gepolariseerd licht precies een kwart golflengte vertraagd t.o.v. horizontaal gepolariseerd licht. Wanneer je nu begint met h/v in fase, eindig je met h/v een kwart lambda uit fase, oftewel "circulair gepolariseerd licht".

Re: werking kwart golflengte-plaatje?

Geplaatst: ma 02 mei 2005, 23:26
door Anonymous
Maar hoe kun je dit wiskundig aantonen?

welke formules heb je nodig en waarom juist die formules?

Re: werking kwart golflengte-plaatje?

Geplaatst: za 04 jun 2005, 17:38
door Anonymous
Joris.Vanorshoven schreef:Dit is een plaatje die onder andere in CD-spelers aanwezig is om linear gepolariseerd licht om te zetten naar circulair gepolariseerd licht en omgekeerd.

Maar hoe werkt dat nu precies?
Wiskundig komt het differentiëren van sinus of cosinus neer op een verschuiving van de fase met pi/2. [sin x]' = sin (x+pi/2) = cos x.