1 van 2

Huizenmarkt

Geplaatst: di 14 okt 2008, 13:08
door deedee123
Hoii :D

Ik vraag me af:

wie zijn nu de mensen die gespecialiseerd zijn in de huizenmarkt (op makelaars na). Die weten wanneer huizenprijzen zullen stijgen of dalen bijv(ook in buitenland)..., voor hoe lang en met hoeveel procent (geschat). Of is er iemand die zo iemand kent waarvan ik betrouwbare info kan krijgen. Daar heb ik natuurlijk wel wat voor over.

Vriendelijke groeten,

Deedeetje

Re: Huizenmarkt

Geplaatst: di 14 okt 2008, 15:27
door shimmy
Als men zou kunnen weten waar de huis prijzen stijgen, dalen met hoeveel en waneer zouden we allemaal al lang in het vastgoed zitten. Mede omdat de huizenmarkt wordt gedomineerd door particulieren kopers en verkopers is hij sterk afhankelijk van zaken als economie, politiek (bv hypotheekrente aftrek) en emotie (denk aan de huidige kredietcrisis). Niemand weet het dus. Natuurlijk zijn er wel "experts" die zo hun mening hebben maar het zal nooit moeilijk zijn om een kenner te vinden met een tegengestelde mening. Zelfs markten als Dubai, waar de sky de limit was lijken oververhit te raken.

Re: Huizenmarkt

Geplaatst: zo 23 nov 2008, 13:38
door raf
Een algemene regel is: als de leningen goedkoop zijn, zijn de onroerende goederen duur. Wanneer men hoge interresten krijgt op zijn spaargeld ( begin jaren 80 ), dan worden huizen en gronden goedkoper. Om die hogere interresten te kunnen geven moet men de leningen duurder maken. Tenslotte is er maar één wet die altijd en voor alles telt: Vraag en aanbod. Zo was er eens een vrouw die voor haar reis naar de VS dollars kocht in de bank. Ze vroeg de bediende: "Wat zullen ze doen, stijgen of dalen ?" "Moest ik dat weten mevrouw, dan zou ik hier niet zitten."

Re: Huizenmarkt

Geplaatst: vr 12 dec 2008, 17:07
door wijsneus
Toen ik in 1974 in Friesland kwam te wonen vaniut de randstad kocht ik een woning voor 23.000 gulden.

Na 3 jaar verkocht ik deze woning voor 47.500 gulden;terwijl ik een andere woning (2)had gekocht voor 55.000 gulden.

Deze heb ik licht verbouwd en na 3 jaar kocht ik een opknapper voor 45.000 gulden;na deze grondig verbouwd te hebben ben ik hier gaan wonen en (2) gaan verhuren.

Hierna kocht ik in het centrum waar ik woon een slecht onderhouden winkelpand voor 103.000 gulden en toen na 3 jaar de ernaast gelegen bank de tuin wilde kopen voor 80.000 gulden om als parkeerplaats te gaan gebruiken was dit snel beklonken.Dat was ongeveer in 1987.

Ik zie het zo: Als je ermee begint moet je tijd en durf samen laten gaan met haalbaar financiëel risico.

De economie laat je niet in de steek want een crisis duurt niet langer dan nodig zorg er wél voor dat je altijd je veplichtingen nakomt,dus,goed begroot het pad betreed.

Het stijgen en dalen van prijzen raakt je niet als je maar niet te snel wilt ,,overhouden van je investeringen"

Re: Huizenmarkt

Geplaatst: vr 12 dec 2008, 19:56
door Adpruys
Deze heb ik licht verbouwd en na 3 jaar kocht ik een opknapper voor 45.000 gulden;na deze grondig verbouwd te hebben ben ik hier gaan wonen en (2) gaan verhuren.
Even voor de duidelijkheid: die opknapper voor 45000 gulden kocht je in 1979 of 1980. Omdat de prijzen toen kelderden bleef je met twee huizen zitten waarvan je er één noodgedwongen ging verhuren? Het duurde daarna jaren voordat je er enig rendement uit kreeg?

Re: Huizenmarkt

Geplaatst: za 13 dec 2008, 09:21
door wijsneus
Even voor de duidelijkheid: die opknapper voor 45000 gulden kocht je in 1979 of 1980. Omdat de prijzen toen kelderden bleef je met twee huizen zitten waarvan je er één noodgedwongen ging verhuren? Het duurde daarna jaren voordat je er enig rendement uit kreeg?
De chronologie van mijn verhaal kan ik niet op de maand nauwkeurig geven maar vertrouw erop dat deze gegevens eerlijk verstrekt worden.

Nee,in de ,,opknapper' ben ik gaan wonen en de verhuurde woning (2)heb ik in 1981 verkocht voor 77.500 gulden.

De woning verhuurde ik om de lasten voor dit huis te bekostigen met een beetje winst,het levert wel wat op,maar de huurder moet wel betrouwbaar zijn.

Degene die de woning het eerste jaar huurde was O.K hierna twee maanden een niet zo leuk stel waar ik direkt al mijn twijfels over had,toen een stel(tja dat waren ze nou 1x) die ik er wel in had willen houden tot mijn pensioen,maar dezen verhuisten na een half jaar naar de stadsrand(nieuwer)

Vrijwel in de zelfde maand meldde zich een koper.

De prijzen kelderden niet zo erg maar de rente stond toen tegen de 12,5% aan.

Een ton lenen kostte toen een tijd van,naar schatting een halfjaar,ongeveer 1000 gulden per maand (bruto);restitutie belasting ging toen en gaat nu ook nog naar inkomen.

Re: Huizenmarkt

Geplaatst: zo 14 dec 2008, 00:47
door Adpruys
Ik twijfel er niet aan dat het mogelijk is wat je schetst: veel geld verdienen met het kopen en verkopen van huizen en ook nog nagenoeg belastingvrij. Dit vind ik trouwens een belangrijke tekortkoming van het Nederlandse belastingstelsel. Hard werken wordt zwaar belast maar als je door twee maal je huis te verkopen twee keer jarenlang op vakantie kunt gaan zoals vrienden van me gedaan hebben zit er toch iets scheef.

De timing en de locatie zijn echter van groot belang. Ik ken ook iemand die in de jaren 80 een nieuwbouwwoning kocht en pas 15 jaar later het huis zonder verlies kon verkopen. Wat betreft het verhuren van een woonhuis. Daarvan zijn bij mijn weten de rentekosten van een volledig gefinancierd recent gekocht huis hoger dan de huuropbrengsten.

Re: Huizenmarkt

Geplaatst: zo 14 dec 2008, 08:16
door wijsneus
Hard werken wordt niet zwaar belast,veel verdienen wel;dus doseer dit naar eigen inzicht maar werk je niet kapot voor baas en belasting...zonde van zo,n uniek mens.

Is waar... omdat nu de prijs van een beetje huis gewoon hoog te noemen is.

Ik heb mij er een paar jaar over verbaasd hoe het mogelijk is dat kopers een financiëring kregen.

Er hoeft dan niet eens zoveel tegenslag of wijziging in inkomen te zijn en je bent dan alleen of als partners gewoon de pisang.

Een tekort van 300 euro per maand is na een half jaar toch al een modaal maandloon.

Wat het huren betreft zijn sommige huiseigenaren blij met de komst van personeel(legaal) uit de nieuwe EU-landen.

Dezen huren vaak,al dan niet met bemiddeling van hun ,,opdrachtgever",met 6 of 8 personen een woning en betalen de huur een maand vooruit;op tijd én meestal contant.

Het zijn vaak geen lange contracten,maar een huurder kan in principe toch gaan wanneer hij of zij wil met opzegging van een termijn die gelijk is aan de betaling van de huurtermijn.

Dit hoeft niet te betekenen dat iemand in zo'n geval bergen winst gaat maken,maar het kan je econimische redding zijn.

Re: Huizenmarkt

Geplaatst: zo 14 dec 2008, 09:09
door shimmy
veel geld verdienen met het kopen en verkopen van huizen en ook nog nagenoeg belastingvrij. Dit vind ik trouwens een belangrijke tekortkoming van het Nederlandse belastingstelsel.
Dan wil jij dus graag dat mensen altijd in het zelfde huis blijven wonen?

Stel mijn huis in stad A koste ooit bedrag 100.000 euro. Na 10 jaar is de waarde 150.000 euro. Dat lijkt een mooie winst maar nu kan ik een andere baan krijgen in stad B. Daar kost een soortgelijk huis dus ook 150.000 euro. Dat huis kan ik in jouw belastingstelsel niet betalen want voor ik een nieuw huis koop moet ik belasting betalen over mijn 50.000.

Wat is er eigenlijk zo erg aan dat die vrienden van jouw op wereldreis konden van de overwaarde van hun huis. Ze hebben zelf het risico genomen van een investering en in hun geval pakte het goed uit.

Re: Huizenmarkt

Geplaatst: zo 14 dec 2008, 09:13
door raf
Ja beste Adpruys, met hard te werken voor een baas, zul je nooit rijk worden. Met hard te denken en wat risico te nemen, sta je daar al een stapje dichter. Er is ook niet zoveel mis met het belastingssysteem. Bij de koop van een huis, gaat er al een flink stuk van de koek naar de belasting. Iemand die iets onderneemt,risico neemt en dat sucsesvol doet, moet daarvoor toch niet gestraft worden. Dank zij dat soort mensen is er voor iedereen werk(die wil werken). Iedereen is vrij om het ook eens te proberen.

Re: Huizenmarkt

Geplaatst: zo 14 dec 2008, 13:59
door wijsneus
shimmy en raf.

Het is wel zo dat je een woning in principe niet als investering kan kopen met de hulp van een hypothekaire lening;dat is voor iets minder dan de helft van de koopsom soms mogelijk.

De bank financiëert dan alléén richting koopsom als de woning voor eigen bewoning wordt gekocht.

Koop je het op deze wijze en zie je kans om binnen 3 maanden de woning weer te verkopen dan kan je de belasting voor overdracht terugkrijgen.

Een gedegen plan is dan wel noodzakelijk.

Bijvoorbeeld bij verbouwen met een bouwvergunning geen gekke toestanden want er zijn commissies die zich dan ineens geroepen voelen om mee te denken met wat je wilt,en dan kan een bouwvergunnig lang op zich laten wachten.

Hou het verbouwen intramuraal(leuke naam hé?) de afwerking in bescheiden kleuren.

Met name met een keuken,ik heb meegemaakt dat het vrouwelijke deel een aspirantkoopstel bij het bekijken van de woning zei:,,Die keuken kan er om mij meteen wel uit".

Deze keuken was nieuw,met inbouwapperatuur én keurig geplaatst.
Hoii Ik vraag me af: wie zijn nu de mensen die gespecialiseerd zijn in de huizenmarkt (op makelaars na). Die weten wanneer huizenprijzen zullen stijgen of dalen bijv(ook in buitenland)..., voor hoe lang en met hoeveel procent (geschat). Of is er iemand die zo iemand kent waarvan ik betrouwbare info kan krijgen. Daar heb ik natuurlijk wel wat voor over.
Ik ben nog wel aan piekeren of ik hier een verhaal voor kan maken maar mijn gedachten hierover hebben nog wat rijping nodig.

Re: Huizenmarkt

Geplaatst: zo 14 dec 2008, 23:24
door Adpruys
Beste Raf - die toch beter moet weten - en Wijsneus, in het profiel van sommige leden staat enige info, al is het niet veel, die van nut kan zijn.

In Nederland betalen ondernemers ook gewoon inkomstenbelasting box 1 en box 2. Het ondernemen met vastgoed zoals met een "tweede huis" valt echter vaak in box 3. Wijsneus zal dit vermoedelijk kunnen bevestigen
shimmy schreef:Dan wil jij dus graag dat mensen altijd in het zelfde huis blijven wonen?

Stel mijn huis in stad A koste ooit bedrag 100.000 euro. Na 10 jaar is de waarde 150.000 euro. Dat lijkt een mooie winst maar nu kan ik een andere baan krijgen in stad B. Daar kost een soortgelijk huis dus ook 150.000 euro. Dat huis kan ik in jouw belastingstelsel niet betalen want voor ik een nieuw huis koop moet ik belasting betalen over mijn 50.000.

Wat is er eigenlijk zo erg aan dat die vrienden van jouw op wereldreis konden van de overwaarde van hun huis. Ze hebben zelf het risico genomen van een investering en in hun geval pakte het goed uit.
Natuurlijk gun ik het mijn vrienden maar als de risicos die ik loop gunstig uitpakken neemt de fiscus zo'n 40% van de winst. Bovendien heb ik "de behoeftes van klanten bevredigt"en werk verschaft terwijl dat huis nog nagenoeg hetzelfde is.

Inderdaad kan om de reden die je noemt het verschil tussen de verkoopprijs en de inkoopprijs niet op dezelfde wijze als inkomsten uit tegenwoordige arbeid worden belast. Er zijn ook andere opties. In de VS is, of was (ook daar verandert de wetgeving geregeld en verschilt bovendien regionaal) de winst op de verkoop van een huis belast als deze hoger is dan een bepaald percentage per jaar en als het huis binnen een bepaalde termijn (bijv 8 jaar) na aankoop wordt verkocht. De kosten die gemaakt zijn, zoals onderhouds- en renoveringskosten kunnen afgetrokken worden. Dit laatste heeft bovendien het voordeel dat zwart werk minder aantrekkelijk is. Je moet immers kunnen bonnetjes overleggen.

Re: Huizenmarkt

Geplaatst: ma 15 dec 2008, 08:45
door wijsneus
@Adpruys:

Jouw vrienden nemen je niet mee dus was er niet genoeg om te delen en ze zijn waarschijnlijk weer terug in Nederland.

Als ze nu weer in een riante woning zitten hebben ze gewoon een goed betaalde baan en dan mag je zeggen,,Rijkdom is vrijheid".

Verder.

Het is het beste dat je steeds een andere woning koopt voor eigen bewoning en deze verbouwd terwijl je in een eigen stulpje blijft wonen tot je nieuwste gereed is;blijf je dan zitten waar je zit of vindt je dat er omstandigheden zijn dat je toch verhuisd naar het nieuw verworvene dan moet je meestal een van de twee vekopen.

Als er dan winst is,is deze belastingvrij.

Anders wordt het wanneer je regelmatig inkomen uit deze aktiviteiten hebt,maar voor dat dit zover is ben je niet bang voor een belastingbrief;immers je betaald nooit teveel belasting en laat je dan direkt inschrijven BIJ DE KVK en vraag een BTW nr aan.

De btw over je kosten,gereedschap en ,,voorraad'krijg je dan terug.

Ben je meer dan 1250 uren bezig als ondernemer(werk en regelen van dingen voor je onderneming) heb ook nog 2x de belastingvrije voet.

Koop niet meteen een dure auto,deze fout wordt vaker gemaakt,want dan ben je écht een groot deel van je rekenkundige startkapitaal kwijt;hou het eerst functioneel,dan valt het niet op en niet tegen.

Ik denk dat in het voorjaar van 2009 de vraag naar woningen zal toenemen omdat er nog veel werk in Nederland verzet moet worden en dit leidt tot vraag naar woonruimte;met name uit de hoek van nieuwe EU-ers,zij komen ook naar Nederland met dezelfde redenen als wij ooit naar andere landen zijn gegaan.

De prijs van koopwoningen zal landelijk eerst niet stijgen maar in plaatsen waar nu veel te koop staat kan het wel leiden tot een grotere vraag of een ,,koopgolf".

Lokaal zal daar de economie,ook door verschuivingen in de macro,sneller aantrekken dan in de rest van Nederland.

Hier lijkt mij een kans op goede handel latent aanwezig.

Bied laag op een grote woning;dat is je eerste kostenbesparing.

Re: Huizenmarkt

Geplaatst: ma 15 dec 2008, 17:07
door DePurpereWolf
Er zijn genoeg economen die de woningmarkt bijhouden. De huizenprijs is inderdaad de laatste 30 jaar alleen maar omhoog gegaan, in sommige plaatsen ontzettend veel.

Dit komt mede door de gemeente en het rijk (alsmede groot-ontwikkelaars) die de prijs van huizen kunstmatig hooghouden. Het rijk doet dat doormiddel van het makkelijker maken van het verkrijgen van leningen. De gemeente doet dat door in een krimpende markt oude gebouwen te saneren en nieuwbouw te starten, en een (te snel) groeiende markt af te remmen door geen nieuwbouw toe te laten.

Het feit is dat een vele gebieden in Nederland je een huis kunt zetten voor de helft van de prijs als wat die woning als koopwoning op kan leveren. De gemeente weet dit en heeft daarom ook veel controlen over de bouw. Maar als je een huis mag zetten, zit je goed.

ik ken tig mensen zoals wijsneus die een beetje met woningen hebben zitten speculeren. (ik ken er die wel 10 woningen hebben gehad in 25 jaar) Het lijkt oneerlijk maar het tegenovergestelde zou nog erger zijn. Het zou ontzettend erg zijn als de markt ineens in zou storten en mr wijsneus zijn woning op moet eten. Maar het kan wel gebeuren, het is geen risicoloze markt. Nu (voor de crediet crisis) was de duimregel dat je je huis met winst kan verkopen na 3 jaar, dan heb je alle makelaars/bank kosten al weer terugverdient.

met deze 'crisis' krijgt de woningmarkt inderdaad een dreun, maar verwacht niet dat huizenprijzen omlaag gaan, ze stijgen alleen niet zo heel snel. De inflatie zal zo'n 3.5% zijn, dus als een woning niet met 3% stijgt word er al van een crisis gesproken.

Re: Huizenmarkt

Geplaatst: ma 15 dec 2008, 17:34
door benb
Ik citeer een uitspraak van een Ir.: als de kosten van een nieuw huis 45.000 euro bedragen, dan gaat het huis voor 250.000 euro de markt op.