1 van 1

Vertakte vetzuren

Geplaatst: vr 14 nov 2008, 11:40
door essie88
Hallo,

Ik kwam in een wetenschappelijk artikel tegen dat een kou-schok bij listeria onder andere zorgt dat het type vertakken aan het methyl eind van vetzuren in de lipide laag van vetzuren veranderd.

Ik begrijp echter niet wat er wordt bedoeld met: vertakte vetzuren, en vraag me dan ook af waar ik aan kan denken bij het veranderen van type vertakking.

Kan iemand mij hiermee helpen?

Re: Vertakte vetzuren

Geplaatst: vr 14 nov 2008, 13:09
door Benm
Ik neem aan dat men bedoelt dat de 'staart' van het vetzuur geen rechte alkaanketen is zoals normaal, maar zijketens (normaliter methylgroepen) bevat.

Re: Vertakte vetzuren

Geplaatst: vr 14 nov 2008, 13:11
door ToonB
Ik ben hier nog niet helemaal in thuis, maar als je ook wat meer over vetzuren zoekt, lees dan even deze pagina even door.

Hier gaat ze wat dieper in op de vetzuren.

Er staat ook in het kort in
Vertakte vetzuren en vetzuren met een oneven aantal C-atomen komen in natuurlijke vetten zelden voor, het meest nog isovaleriaanzuur.
Daarnaast denk ik dat de term 'vertakt' ook gewoon slaat op het feit dat er vertakkingen op hangen.

Kijk bijvoorbeeld naar Butaan:
\( CH_3 - CH_2 - CH_2 - CH_3\)
Brutoformule is dus
\(C_4H_{10}\)
Kijk ook even naar 2-methylpropaan :
\( CH_3 - CH - CH_3 \)
, onder die middelste groep hangt nog een
\(CH_3\)
groep (de methylgroep.)

Brutoformule:
\(C_4H_{10}\)
.

Maar dat 2-methylpropaan is een vertakte molecule. Dit heeft gevolgen voor de kook en smeltpunten, flexibiliteit, oplosbaarheid etc, etc ...

excuses voor de onduidelijkheid van het 2-methylpropaan molecule, maar ik moet eens opzoeken hoe ik hier vertakte structuren kan weergeven.

Hopelijk ben je wat met dit antwoord.

Re: Vertakte vetzuren

Geplaatst: vr 14 nov 2008, 14:55
door essie88
het is me nu wel al duidelijker wat die vertakking is, maar in de genoemde bron hebben ze het er dus over dat het type vertakking veranderd. zou er dan een andere groep aan kunnen komen, of is het de manier van binden (dubbel / enkelgebonden)?

Re: Vertakte vetzuren

Geplaatst: za 15 nov 2008, 13:19
door Klintersaas
excuses voor de onduidelijkheid van het 2-methylpropaan molecule, maar ik moet eens opzoeken hoe ik hier vertakte structuren kan weergeven.
Bedoel je zoiets:
\(\begin{array}{cccccccccc}& & H & & H & & H & & \\& & | & & | & & | & & \\H & - & C & - & C & - & C & - & H \\& & | & & | & & | & & \\& & H & & H-C-H & & H & & \\& & & & | & & & & \\& & & & H & & & & \end{array} \)
of zoiets:
\(\begin{array}{ccccc}CH_3 & - & CH & - & CH_3 \\& & | & & \\& & CH_3 & & \end{array} \)
Verder heb ik een voorkeur voor rechte letters wanneer ik LaTeX gebruik voor chemische doeleinden, maar dat is een kwestie van smaak:
\(\begin{array}{ccccc}\mbox{CH}_3 & - & \mbox{CH} & - & \mbox{CH}_3 \\& & | & & \\& & \mbox{CH}_3 & & \end{array} \)