Eieren en traagheid
Geplaatst: vr 30 jan 2009, 16:52
Ik heb al in ettelijke cursussen en op meerdere websites volgende proef gelezen ter illustratie van de eerste wet van Newton : neem een gekookt en een rauw ei. Laat ze beiden draaien, het rauwe ei komt veel sneller tot stilstand. Je leest dan verklaringen als deze :
Het rauwe ei heeft een schaal, een dooier en eiwit met een elk hun eigen traagheid. Je brengt de schaal in beweging maar binnen in het ei zullen eiwit en dooier volgens hun eigen traagheid proberen stil te blijven liggen.
Het hardgekookte ei is één geheel. Draai je het hardgekookt ei dan vertonen schaal, dooier en eiwit geen eigen traagheid.
Ergens wringt deze verklaring bij mij. Ik zou zeggen dat de rol van traagheid eerder beperkt is: doordat het rauwe ei vloiebaar is, zal er bij ronddraaien door inertie massa naar buiten toe bewegen, waardoor het traagheidsmoment zal wijzigen, en bijgevolg door behoud van impulsmoment de hoeksnelheid zal afnemen.
Ben ik ergens fout, of slaan die websites/cursussen de bal mis ? Wat denken jullie ?
J.
Het rauwe ei heeft een schaal, een dooier en eiwit met een elk hun eigen traagheid. Je brengt de schaal in beweging maar binnen in het ei zullen eiwit en dooier volgens hun eigen traagheid proberen stil te blijven liggen.
Het hardgekookte ei is één geheel. Draai je het hardgekookt ei dan vertonen schaal, dooier en eiwit geen eigen traagheid.
Ergens wringt deze verklaring bij mij. Ik zou zeggen dat de rol van traagheid eerder beperkt is: doordat het rauwe ei vloiebaar is, zal er bij ronddraaien door inertie massa naar buiten toe bewegen, waardoor het traagheidsmoment zal wijzigen, en bijgevolg door behoud van impulsmoment de hoeksnelheid zal afnemen.
Ben ik ergens fout, of slaan die websites/cursussen de bal mis ? Wat denken jullie ?
J.