Jajaja schreef:Beste wsf-ers...
is er ergens op dit forum misschien een beetje duidelijk overzicht te vinden van wat bepaalde wetenschappelijke 'termen' nou inhouden.
Het valt me namelijk op dat er op veel verschillende manieren gebruik wordt gemaakt van woorden als 'theorie' en 'stelling' en 'model' of 'verklaring'. wanneer is iets wetenschappelijk bewezen, en wanneer is het nog theorie, of is een theorie al wetenschappelijk bewezen? hoe zit dat nou precies?? ik weet het niet meer....
Een beknopte beschrijving vind je bij de
regels, onder het kopje "de wetenschappelijke methode".
Verder geldt, dat het voor het zijn van een theorie niet uitmaakt of ze al "bewezen" is. In feite kún je een theorie ook niet bewijzen, want je weet nooit 100% zeker of er niet een situatie is waarin die theorie niet geldt. Sterker nog, bij het opstellen van een theorie proberen mensen in eerste instantie toch allerlei versimpelingen in te bouwen.
Een theorie is dus een versimpelde of geïdealiseerde beschrijving van een bepaald fenomeen, bijvoorbeeld de zwaartekracht, licht, of het ontstaan van soorten.
Voor sommige omstandigheden kan zo'n theorie heel goed overeenkomen met wat je meet (waarneemt). De theorie is dan dus goed genoeg om de waarnemingen te beschrijven. Dat wil helemaal niet zeggen dat de theorie helemaal goed is, of helemaal compleet. Zo kun je met de wetten van Newton (ook afkomstig uit een theorie), heel goed beschrijven wat er gebeurt als er een appel uit een boom valt, maar voor verschijnselen die bij hoge snelheden (dicht bij de lichtsnelheid) gebeuren is de theorie niet geschikt.
Voor een groot gedeelte van de waarnemingen is ze echter wél geschikt, en daarom is het een bruikbare theorie.
De reden dat het een theorie is, is dat er mogelijkheden zijn om de theorie te testen. Je kunt een experiment opzetten, en aan de hand van de theorie kun je vantevoren een uitspraak doen wat er uit dat experiment zou moeten komen. Vervolgens kun je het experiment uitvoeren en controleren of de uitkomst daarmee overeenkomt. Als dat zo is, dan was de theorie dus in ieder geval voor een deel correct.
Een model is een versimpelde beschrijving van een bepaalde situatie, of een bepaald object. Je gebruikt een model om een bepaalde theorie toe te passen op zo'n situatie. Bij het maken van een model probeer je alle belangrijke zaken mee te nemen, en je laat allerlei dingen die minder belangrijk zijn, en die de berekeningen alleen maar onnodig moeilijk maken, weg.
Als we teruggaan naar de appel die uit de boom valt, en we willen dat beschrijven met de wetten van Newton, dan hoeven we geen rekening te houden met het feit of de appel rood is, en verder gaan we aannemen dat de precieze vorm niet zo belangrijk is (we stellen de appel voor als een bol met een bepaalde grootte, of zelfs als een punt zonder afmeting), en zo laten we alle dingen weg waarvan we denken dat ze voor het vallen niet zo belangrijk zijn, of waarvan we weten dat ze zwaartekrachtswetten er toch niets over zeggen.
Uiteindelijk hebben we dan een bol, of een punt, met een bepaalde massa, die naar de Aarde (ook een bol met een bepaalde massa), beweegt. We kennen de twee massa's, we weten de afstand ertussen, meer hebben we niet nodig. Hiermee kunnen we berekenen hoe snel de appel zou vallen, hoe hard hij op de grond komt, enzovoort enzovoort.
Door dus een model te maken van een situatie kunnen we theorieën toepassen om een waarneming te beschrijven.
is de relativiteitstheorie een theorie of model of een verklaring? en de evolutietheorie? dat is toch nog niet onomstotelijk vastgesteld... het is mij een beetje onduidelijk allemaal.
De relativiteitstheorie is dus een theorie, en ook een verklaring, want iedere theorie is een verklaring. Zo ook de evolutietheorie: Het is een verklaring voor het feit dat er zoveel verschillende soorten op Aarde zijn, en geweest zijn. En aangezien je aan de hand van de evolutietheorie uitspraken kunt doen over de uitkomst van een experiment, en daarmee de theorie kunt controleren, is het een wetenschappelijke theorie.