Moderator: ArcherBarry
In de biologie is een soort (Latijn: species) volgens een veelgebruikte (maar zeker niet de enige mogelijke) definitie een aantal individuen die zich onderling kunnen voortplanten met vruchtbare nakomelingen en die dit in de natuur ook doen. Er is dus een zeer nauwe genetische verwantschap tussen alle individuen zonder dat daarmee gezegd is dat er helemaal geen onderlinge verschillen kunnen bestaan, zoals b.v. kleurvarianten. Bij kleine varianten die bv. regionaal bepaald zijn kan men evt van ondersoorten spreken.
Iedereen kent wel de algemeen geaccepteerde definitie van het begrip "soort" maar toch mag je niet eenvoudig deze definitie gebruiken naar het schijnt. Waarom is dit precies?
Theoretisch wel, maar in de praktijk uiterst zeldzaam.Als je nl twee verschillende soorten hebt die wel vruchbare nakomelingen kunnen eproduceren, kunnen ze dan uiteindelijk één soort worden? (ja)
Volkomen juist.En wat als een populatie van een soort zich geografisch afsplitst, vervolgens vind er een tijd lang geen kruising tussen beide populaties plaats, worden het uiteindelijk twee soorten? (ja).
Als je nl twee verschillende soorten hebt die wel vruchbare nakomelingen kunnen eproduceren, kunnen ze dan uiteindelijk één soort worden? (ja)
Algemeen geaccepteerd is iets bij het haar getrokken, meest bruikbare of gebruikte lijkt er al iets beter op.Iedereen kent wel de algemeen geaccepteerde definitie van het begrip "soort" maar toch mag je niet eenvoudig deze definitie gebruiken naar het schijnt. Waarom is dit precies?