Voltage
Artikelen: 0
Berichten: 1
Lid geworden op: za 27 jan 2007, 15:10

Spanningsreeks/verdringingsreeks van de metalen

Hellow

ik maak een eindwerk over energie opslaan via redox

(dus vooral batterijen)

maar ik heb nog enkele vraagjes over de spanningsreeks

namelijk hoe wordt deze gevormd/ hoe bekom je die?

Wat is de "definitie" van die spanningsreeks?

en waarom staat H daartussen? is dat om te vergelijken?

Mocht je iets zeer interessants weten over batterijen of een foto/figuur hebben met de reacties in een batterij stuur maar door. (figuren zijn altijd welkom)

liefst in het nederlands of engels
leen
Artikelen: 0
Berichten: 288
Lid geworden op: vr 09 sep 2005, 10:55

Re: Spanningsreeks/verdringingsreeks van de metalen

De spanningsreeks der metalen is de rangschikking van de metalen naar dalend reducerend vermogen; met andere woorden hoe meer naar links een metaal staat, hoe gemakkelijker het oxideert. Hoe meer naar rechts het metaal, hoe edeler het is. Een metaal links van een ander metaal kan de ionen van een ander metaal reduceren tot metaal. .dit wordt uitgedrukt met behulp van de standaardpotentiaal of U0 waarde. Hoe groter de U0 hoe sterker de oxidator een lage U0 wijst op een sterke reductor. Deze U0 waarden kunnen bepaald worden mbv een galvanische cel met een standaardwaterstof elektrode als referentie

Wat gemeten kan worden zijn potentiaalverschillen tussen elektroden. Indien we één van beide elektroden als standaard beschouwen, waarvan we aannemen dat zijn halfcelpotentiaal nul is, dan zijn alle andere halfcelpotentialen relatief t.o.v. deze standaard.

Als referentie-elektrode gebruikt men de zogenaamde standaard waterstofelektrode waaraan een elektrodepotentiaal U0 = 0 V wordt toegekend. Deze standaard waterstofelektrode bestaat uit een platinaplaatje in contact met H2-gas (bij 101,3 kPa) en H+ ionen (l mol/l). De temperatuur is 25 °C.

vandaar dat waterstof er tussen staat.;dit dient immers als referentie

sites over elektrochemie

http://www.iupac.org/didac/Didac%20Ned/Did...e%20Didac03.htm

en

http://mediatheek.thinkquest.nl/~kl013/uit...eg-elekcel.html

Terug naar “Anorganische chemie en elektrochemie”