Professor Puntje schreef: ↑ma 25 nov 2024, 09:30
Wat je met cryptomunten aanschaft zijn dus oplossingen van wiskundige/digitale vraagstukken? En zo ja - waarom hebben die oplossingen een marktwaarde?
Ze hebben waarschijnlijk een marktwaarde omdat het een gedecentraliseerd systeem is, onafhankelijk van een land of overheid. Bijna iedereen in de wereld kan toetreden tot blockchains. Het systeem is in potentie superieur aan een gecentraliseerd systeem, omdat het de middle man/tussenpersoon kan wegnemen en dus kostenefficiënter is. Daarnaast kunnen op ieder moment betalingen in een fractie van een seconde naar iedereen ter wereld worden gedaan. Een ander potentieel voordeel is dat je als eigen bank kunt opereren. Je kunt bijvoorbeeld je munten uitlenen. Bij een bank kun je dat niet doen. Het is de bank die jouw geld eigenlijk neemt en erop verdient. Je verdient feitelijk niets aan geld dat op je rekening zit bij een bank. De afgelopen twee jaar wel iets meer door de gestegen rente, maar het zijn vooral anderen die op jouw geplaatste geld verdienen. Veel potentieel geld blijft dus aan de strijkstok hangen en komt niet bij de burger terecht.
Daarnaast is het een deflatoir systeem, in elk geval bij Bitcoin. Er zijn 21 miljoen bitcoins en er zullen er niet meer komen. Het kan dus potentieel als hedge dienen tegen inflatie. Deze functie heeft zich in de westerse wereld nog niet echt goed bewezen omdat er nog geen echte torenhoge inflatie is geweest zoals we die in sommige landen kennen.
Een ander voordeel is dat het makkelijk verhandelbaar is. Goud moet bijvoorbeeld in een kluis opgeslagen worden of fysiek meegenomen worden. Allemaal omslachtig.
Groot nadeel van het cryptosysteem is het gebrek aan regelgeving, de manipulatie van prijzen, de scams, en doordat vaak een kleine groep het grootste deel van de munten bezit er alsnog indirect een gecentraliseerd systeem is waarbij een specifieke groep het koersverloop bepaalt. Dit is door de hogere marketcap van Bitcoin en de diversificatie van holders minder het geval dan bij kleine munten.
Ook zijn de prijzen extreem volatiel. Daardoor kan men hoge winsten maken, als men bijvoorbeeld inside informatie heeft, maar ook heel veel verliezen. In de toekomst zullen deze nadelen waarschijnlijk minder worden.
Maar je moet er maar tegen kunnen. Ik hou er niet van, veel teveel scam en manipulatie momenteel.
Het gedecentraliseerde systeem zal naast het gecentraliseerde systeem bestaan, mogelijk zullen ze deels met elkaar samensmelten, waarbij banken ook cryptoportfolio's gaan aanbieden, overheden cryptoreserves gaan aanhouden zoals Trump dat wil met bitcoin, munten in crypto zullen worden uitgegeven door centrale banken, etc.