De presidentiële gratie (presidential pardon) is gebaseerd op de (nog steeds bestaande) autoriteit van de Engelse monarch, en als de Amerikaanse chief executive kan de president een pardon toedienen als een daad van genade of barmhartigheid die crimineel wangedrag vergeeft, straffen uitsluit die normaal gesproken aan een persoon worden opgelegd voor het plegen van een misdaad, en de ontvanger herstelt van fundamentele burgerrechten zoals het recht om te stemmen, in jury's te dienen en het recht om in bepaalde beroepen te werken.
Dit verlenen van gratie bestaat trouwens ook in Nederland als een speciaal recht voor de monarch, de koning dus. De koning is degene die straffen kan veranderen, verminderen of kwijtschelden. In de praktijk wordt de koning daarin geadviseerd door de minister van Justitie en Veiligheid, het Openbaar Ministerie en betrokken rechters en de daadwerkelijke beslissing voor een gratieverzoek ligt uiteindelijk bij de minister of staatssecretaris.
Het laatst bekende geval van gratieverlening in Nederland is de gratie voor oud-presentator Frank Masmeijer, die ruim zeven jaar in de cel zat vanwege drugssmokkel, toen de koning hem gratie verleende. Waarschijnlijk gebeurde dat vanwege privéomstandigheden in Masmeijers familie.
Ook België kent het recht van genade of koninklijk genaderecht (Frans: grâce royale), het grondwettelijk prerogatief van de Koning der Belgen om de door de strafrechter uitgesproken straffen kwijt te schelden of te verminderen of om te zetten in een lichtere straf. Dit recht van de koning is geregeld in artikel 110 van de Belgische Grondwet. Deze genade wordt door de Koning verleend op advies van het Openbaar Ministerie bij het vonnisgerecht dat de straf heeft uitgesproken en op advies van de procureur-generaal bij het hof van beroep.
Lees verder over presidential pardon:
https://www.cbsnews.com/news/what-is-a- ... al-pardon/
Contra principia negantem disputari non potest.