Dat klopt, het is wat slordig geformuleerd.
Moderator: Rhiannon
Maar zoals je zelf zegt: waar zou dat dan moeten zijn? Waar kun je dat überhaupt meten?
Ik denk niet dat bewustzijn ooit te meten zal zijn. We kunnen alleen op gedrag afgaan.R_Bena schreef: ↑za 28 dec 2024, 21:00 Maar zoals je zelf zegt: waar zou dat dan moeten zijn? Waar kun je dat überhaupt meten?
Ik denk dat we enkele criteria moeten vastleggen van wat bewustzijn überhaupt is, of wat de voorwaarden ervan zijn. Alvast drie factoren (?):
- Centrale aansturing (?)
- Materiële drager
- Geheugen
Het brein van een volwassen fruitvlieg is complex, met bijna 140.000 neuronen en ongeveer 50 miljoen synapsen.
Dat ie weet dat ie geplet gaat worden is iets anders dan bewust van zichzelf c.q. het feit dat ie leeft. Ze ontwijken slagen onder meer doordat ze een vlugge zenuwrespons hebben en snelle vleugelslagen.HansH schreef: ↑za 28 dec 2024, 22:39Het brein van een volwassen fruitvlieg is complex, met bijna 140.000 neuronen en ongeveer 50 miljoen synapsen.
zou dat bewustzijn kunnen hebben? zo'n beestje laat zich niet makkelijk vangen dus zou je zeggen dat die dan bewust moet zijn van het feit dat hij bijna geplet gaat worden. 140000 neuronen met 50 miljoen synapsen is denk ik wel te simuleren op een normale laptop.
Jij stelt zelfbewustzijn gelijk aan bewustzijn.R_Bena schreef: ↑za 28 dec 2024, 23:05Een fruitvlieg heeft vrijwel zeker geen bewustzijn, omdat er al proeven zijn gedaan met dieren met veel complexere breinen die niet eens bewust waren van zichzelf.HansH schreef: ↑za 28 dec 2024, 22:39 Het brein van een volwassen fruitvlieg is complex, met bijna 140.000 neuronen en ongeveer 50 miljoen synapsen.
zou dat bewustzijn kunnen hebben? zo'n beestje laat zich niet makkelijk vangen dus zou je zeggen dat die dan bewust moet zijn van het feit dat hij bijna geplet gaat worden. 140000 neuronen met 50 miljoen synapsen is denk ik wel te simuleren op een normale laptop.
Ik denk sowieso niet dat dieren bewustzijn hebben. Een baby is ook niet bewust van zichzelf en zo moeten we denk ik de mentale toestand van bijna alle dieren zien. Misschien dat sommige apen nog net een zeer lichte vorm van bewustzijn hebben.
Volgens deze ex google werknemer wel, maar ik denk dat we dit inmiddels als onzin kunnen beschouwen:Elementair bewustzijn is gewoon iets ervaren als quale (pijn, lichtprikkel, ...). Computers kunnen dat volgens mij niet omdat daarin geen noemenswaardig bewustzijn zit.
Denk je dat in AI (dat toch uitzonderlijk sterk is in het analyseren van beelden) enig bewustzijn zit?
ik weet niet hoe we dat kunnen concluderen. ik liep laatst met een paraplu door de tuin en de kat zag dat blijkbaar als een heel groot gevaarlijk beest wat hem wilde aanvallen. dikke staart en wilde zo snel mogelijk naar binnen. Dus als dat nog geen bewustzijn is? ik denk dus dat we het bewustzijn van dieren zwaar onderschatten. ook geen idee hoe we denken dat effectief te kunnen beoordelen.
Het is imo een modegril om (zelf)bewustzijn toe te dichten aan dieren, omdat er veel teveel menselijke eigenschappen op dieren worden geprojecteerd tegenwoordig.HansH schreef: ↑zo 29 dec 2024, 00:10ik weet niet hoe we dat kunnen concluderen. ik liep laatst met een paraplu door de tuin en de kat zag dat blijkbaar als een heel groot gevaarlijk beest wat hem wilde aanvallen. dikke staart en wilde zo snel mogelijk naar binnen. Dus als dat nog geen bewustzijn is? ik denk dus dat we het bewustzijn van dieren zwaar onderschatten. ook geen idee hoe we denken dat effectief te kunnen beoordelen.
Het is conditionering. Zoals ratten ook geconditioneerd kunnen worden op basis van hele simpele experimenten met geluiden en prikkels. Het is niet wat ik versta onder 'bewustzijn' in de breedste zin van het woord, zoals de mens het ervaart.
Weet ik, maar dat noem ik zelfbewustzijn om het te onderscheiden van elementair bewustzijn.R_Bena schreef: ↑za 28 dec 2024, 23:54 zelfbewustzijn
De Van Dale definieert bewustzijn als:
vermogen tot besef, tot weten en erkennen van het bestaan van zichzelf en der dingen: de mens onderscheidt zich van het dier door zijn bewustzijn.
In de volksmond wordt bewustzijn ook geassocieerd met bewustzijn op menselijk niveau.
Ik ben de topicstarter, maar toegegeven, de discussie is op een zijspoor beland (dat nochtans het oorspronkelijk gedachtenexperiment verruimt met argumenten pro en contra het effect van de vervanging van neuronen door chips).
Ik zou eerder beweren dat er zonder bewustzijn geen emoties kunnen bestaan.R_Bena schreef: ↑za 28 dec 2024, 23:54 Ook de rol van emoties als het gaat om bewustzijn is trouwens onderbelicht hier. Die zijn er denk ik mee verbonden. Er zijn al preliminaire modellen in computers waarbij emoties herkend worden en waarbij computers al kunnen 'voelen'. Sommigen beweren dat zonder emoties er geen bewustzijn kan zijn.
Is een goede opmerking, maar dan een vraag aan jou: wat is jouw bewustzijn voor jou?Ik zou eerder beweren dat er zonder bewustzijn geen emoties kunnen bestaan.
En ja, in computers zonder bewustzijn is dat allemaal relatief eenvoudig te simuleren.