China ontwikkelt hyperzwaartekrachtmachine
De Zhejiang Universiteit heeft met de bouw van CHIEF een indrukwekkende faciliteit in handen waarmee materialen tot wel 1500 keer de zwaartekracht van de aarde kunnen worden blootgesteld. Een krachtige vooruitgang in wetenschappelijk onderzoek.
Zwaartekracht in de praktijk
Om een aankomend luchtmachtpiloot te testen op zijn of haar weerstand tegen g-krachten, wordt vaak gebruik gemaakt van een centrifuge. Dit apparaat, met een lange arm die op hoge snelheid ronddraait en een cabine aan het uiteinde, simuleert de enorme krachten waarmee piloten te maken krijgen tijdens scherpe manoeuvres. In China wordt momenteel een nog veel geavanceerdere versie gebouwd: de Centrifugal Hypergravity and Interdisciplinary Experiment Facility (CHIEF). Deze faciliteit, uitgerust met drie enorme centrifuges, is niet bedoeld om piloten op de proef te stellen, maar dient als platform voor een breed scala aan wetenschappelijke experimenten.
De bouw van CHIEF
Het project CHIEF kreeg in 2018 groen licht van de Chinese overheid, waarna de bouw in 2020 begon. Inmiddels is de eerste centrifuge operationeel. Met een arm van 4,5 meter die op hoge snelheid draait, ontstaat er een centrifugale kracht die objecten in de cabine naar buiten duwt. Hierdoor kan hyperzwaartekracht worden nagebootst: krachten die veel groter zijn dan de zwaartekracht op aarde (1 g).
De kracht van 1500 g
CHIEF is niet de eerste centrifuge van zijn soort. Het Amerikaanse U.S. Army Engineer Research and Development Center (ERDC) beschikt bijvoorbeeld over een centrifuge die materialen tot 143 g kan belasten. CHIEF gaat echter een stap verder: het kan objecten tot 32.000 kilo aan, en kleinere objecten van 1000 kilo zelfs blootstellen aan een overweldigende kracht van 1500 g. Ter vergelijking: F1-coureurs ervaren doorgaans g-krachten tussen 4 g en 6,5 g, terwijl straaljagerpiloten bij extreme manoeuvres zelden meer dan 9 g halen zonder het bewustzijn te verliezen.
Toepassingen in wetenschap en technologie
Met deze krachtpatser kan CHIEF extreme fysische omstandigheden simuleren, waardoor uiteenlopende fenomenen kunnen worden onderzocht. Zo kunnen geologische processen die normaal eeuwen duren, worden versneld en geanalyseerd. Ook kunnen onderzoekers de omstandigheden in de diepzee nabootsen of het gedrag van materialen bestuderen die langdurig aan hoge druk worden blootgesteld, zoals beton in brugpijlers of constructies van stuwdammen.
Toekomstige uitbreidingen
Momenteel wordt er nog gewerkt aan de bouw van de tweede en derde centrifuge. Naar verwachting zal de eerste centrifuge binnen enkele maanden volledig operationeel zijn en kunnen bijdragen aan baanbrekend wetenschappelijk onderzoek.
Bronmateriaal: New Atlas