NASA stelt maanmissies verder uit door technische uitdagingen

Hoofdpunten

Vertragingen in Artemis-missies

Het ambitieuze Artemis-programma van NASA, dat voor het eerst sinds de Apollo 17-missie in 1972 weer mensen op de maan moet brengen, kampt met nieuwe vertragingen. Door aanhoudende technische complicaties moet de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie haar schema wederom aanpassen.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de Artemis 2-missie in november van dit jaar van start zou gaan. Tijdens deze missie zouden vier astronauten in een ruimtevaartuig een reis maken rond de maan, zonder te landen. In januari 2023 maakte NASA al bekend dat deze missie was uitgesteld naar september 2025. Nu laat NASA-topman Bill Nelson weten dat de missie opnieuw is verschoven, ditmaal naar april 2026.

De volgende stap, de Artemis 3-missie, waarbij astronauten daadwerkelijk op het maanoppervlak zullen landen, wordt nog verder uitgesteld. Deze missie stond eerst gepland voor eind 2025, maar werd eerder verplaatst naar september 2026. Inmiddels is ook deze datum niet meer haalbaar, en de missie staat nu gepland voor ergens in 2027. Bij Artemis 3 zullen historische mijlpalen worden bereikt, omdat het de eerste keer zal zijn dat zowel een vrouw als een niet-witte astronaut voet op de maan zal zetten.

 

Oorzaken van de vertraging

De belangrijkste reden voor de voortdurende verschuivingen blijft de veiligheid van de bemanning. NASA werkt intensief aan het oplossen van technische problemen met het ruimtevaartuig Orion. Een van de grootste uitdagingen is het hitteschild, dat tijdens de onbemande Artemis 1-testvlucht in 2022 als onvoldoende sterk werd beoordeeld. Dit hitteschild is van cruciaal belang om de astronauten veilig terug te brengen naar de aarde, en NASA wil geen risico’s nemen voordat dit probleem volledig is opgelost.

 

Ruimterace met China

Het uitstel van de bemande maanmissies komt op een moment waarop NASA zich in een competitieve ruimterace bevindt met China. De Chinese ruimtevaartorganisatie heeft ambitieuze plannen aangekondigd om tegen 2030 astronauten op de maan te zetten. Ondanks de vertragingen benadrukt Bill Nelson dat NASA nog altijd “ruim voorloopt” op China in deze race om een duurzame aanwezigheid op de maan te realiseren.

 

De weg vooruit

Het Artemis-programma blijft een essentieel onderdeel van NASA’s lange termijnplan om de maan te gebruiken als springplank voor verdere ruimteverkenning, zoals missies naar Mars. De vertragingen illustreren echter hoe complex en technisch uitdagend bemande ruimtevaart kan zijn. Hoewel de nieuwe schema’s enige teleurstelling met zich meebrengen, blijft NASA vastberaden om de Artemis-missies tot een succes te maken en nieuwe mijlpalen in de ruimtevaartgeschiedenis te bereiken.

 

Bronmateriaal: NASA

 

2
Vertraging bij NASA

Wat vind jij van de vertragingen in NASA's Artemis-programma?

Wat vind je van het artikel?
+1
5
+1
2
+1
0
+1
1
0 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Mensen lezen ook

Sciencetalk

Categorieën