Je kent het wel: de AH bezorger zet weer eens een (zo blijkt) lekkend pak met wasmiddel (wat toch al lekker zit te geuren) in de box net naast je lekkere chips.
Net voor je de laatste chip in je mond steekt heb je je vast wel eens afgevraagd: wat kan er eigen door die zak met chips doordringen?
Wifi straling, GSM straling gaat er namelijk dwars doorheen (je kunt gewoon bellen in een chipszak).
Maar gaat dat wasmiddel (in vloeibare dan wel gas/reukvorm) er eigenlijk doorheen? Worden je chipjes eigenlijk wel voldoende beschermt door die zak voor dit soort dingen?
Zou het een wetenschappelijk onderzoekje waard zijn?
Ik vroeg me al langer af of je niet een product uit een grootwarenhuis in een lege zak chips kan steken en door de scanner zou kunnen lopen zonder dat het alarm afgaat. De straling wordt immers tegengehouden. Uiteraard is dit puur een puur theoretische vraag en is het uiterst immoreel zoiets te doen, mocht het mogelijk zijn. Maar is het mogelijk?
Een chips zak zal een anti diefstal poort niet misleiden!
De folie waarvan een chips zak is gemaakt, is ontworpen om het product zo optimaal mogelijk te beschermen tegen externe invloeden. Belangrijke invloeden zijn:
1) licht
2) zuurstof en ongewenste aroma's
3) vocht
Daarom is een plastic verpakking bijna ook altijd opgebouwd uit meerdere lagen. Als voorbeeld, de plastic knijpfles voor de Ketchup zal al snel uit 5 lagen bestaan.
De RFID straling gaat met gemak en zonder risico's door de zak, het is namelijk geen kooi van Faraday. Echter voor deze straling hoef jij echt niet angstig te zijn dat het jou product veranderd. Daarvoor is de energie te laag.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
Dat verschilt nogal. Meestal zijn verpakkingen voor chips en dergelijke gemaakt van plastic met een dunne metaalcoating. Zoals gezegd is dat vooral om licht, lucht en water buiten te houden.
Die coating is vaak zo dun dat het RF velden niet heel goed tegenhoudt. Er is wel een fors signaalverlies, maar dat is niet groot genoeg om bijvoorbeeld een telefoon af te schermen van het netwerk. Deze zal, mits op een locatie met goed bereik, blijven werken als je hem in een chipszak stopt.
Winkeldieven gebruiken meestal speciaal geprepareerde tassen, met bijvoorbeeld enkele lagen aluminiumfolie erin. Deze blokkeren het signaal tussen anti-diefstal tags en detectiepoortjes voldoende om ongemerkt de winkel te kunnen verlaten. Dit is een algemeen bekend fenomeen bij dieven, politie en winkeliers, en geen nieuwe informatie waar iemand zich van kan bedienen. In veel gemeenten is overigens via de APV bepaald dat het binnengaan van een winkel(gebied) met een dergelijke 'rooftas' al een overtreding is, nog voordat je daadwerkelijk iets probeert te stelen.
Overigens heeft het ook praktische positieve toepassing: je hebt bijvoorbeeld portemonees en paspoorthoesjes met een dergelijke geleidende laag die voorkomen dat omstanders je RFID producten zomaar kunnen uitlezen. Dit kan nuttig zijn als je niet herkend wilt worden aan bijvoorbeeld je ov-chipkaart, betaalpas of paspoort zolang je die niet uit je portemonee haalt.