Stijne
Artikelen: 0
Berichten: 10
Lid geworden op: vr 07 jan 2022, 18:41

Versterker - adapters met verschillende voltages

@ Moderators: Ik ben nieuw hier en zag in het forum "Elektriciteit en Magnetisme" dat vragen over pure elektriciteit in het Elektrotechniek forum moeten gepost worden. Ik wil even melden dat als je daar de linkt volgt, dat je gewoon op het algemeen forumoverzicht komt, en niet op dit subforum, dus ik heb even moeten zoeken. Dit is geen verwijt, ik wil het gewoon even meegeven! Blij dat ik dit wetenschapsforum gevonden heb trouwens!

On topic, de vraag waar ik mee zit... Ik was aan 't rondneuzen op internet naar een nieuwe versterker, en viel op een paar interessante monoversterkers, waarvan 1 model geschikt is als full range versterker en het andere model als subwooferversterker. Bij die versterkers staat dat een maximumuitgangsvermogen hebben van 100W, voor speakerimpedancies van 4-8 Ohm. De werkspanning is DC 12V-24V, en je kan de versterkers kopen ofwel zonder adapter/stroomkabel, ofwel met een adapter/strookkabel van 19V. Nu is mijn vraag, wat is de impact van de versterker aan te sluiten met hetzij een 12V, een 19V of een 24V adapter/stroomkabel?
Gebruikersavatar
Michel Uphoff
Moderator
Artikelen: 0
Berichten: 8.167
Lid geworden op: di 01 jun 2010, 00:17

Re: Versterker - adapters met verschillende voltages

Uit de losse pols zeg ik dat dat niet veel uit zal maken.

Ons oor werkt logaritmisch, dwz dat twee keer zoveel vermogen door een luidspreker niet twee keer zo hard klinkt. Pas bij ongeveer 10 keer zoveel vermogen ervaren wij het geluid als dubbel zo hard.

Als ik aanneem dat het vermogen van die versterker lineair afhangt van de aangelegde spanning, dan zou 120 volt pas dubbel zo hard klinken als 12 volt. Op zijn best zou je de geluidsdruk bij 24 volt ongeveer 25% luider ervaren dan bij 12 volt.

Maar (en daarvoor moet je de specificaties doornemen) wellicht maakt het helemaal niets uit, omdat de versterker intern met een vast laag voltage werkt.
Stijne
Artikelen: 0
Berichten: 10
Lid geworden op: vr 07 jan 2022, 18:41

Re: Versterker - adapters met verschillende voltages

M.a.w., als ik het goed begrijp betekent het dus dat bij een werkspanning van 24V de versterker luider zal kunnen gaan dan bij 12V?

Het maximumvermogen van de versterker is 100 Watt, dus dat zal dan vermoed ik bij een spanning van 24V zijn. Betekent dat dan ook dat bij een spanning van 12V de versterker 50 Watt levert? Of is het zo simpel niet?

Gesteld dat ik dan 2 van die monoversterkers wil gebruiken voor de stereo - dus 1 gekoppeld aan de linkse luidspreker en 1 gekoppeld aan de rechtse luidspreker - en ik wil de 3de gebruiken om een subwoofer aan te sturen waar ik het dubbele vermogen wil, moet ik dan de versterkers voor het stereogeluid aansluiten op luidsprekers van 8 Ohm, en de versterker voor de bassen op een subwoofer van 4 Ohm? Of komt er nog meer bij kijken? En moeten dan alle luidsprekers hetzelfde vermogen hebben?
Gebruikersavatar
Xilvo
Moderator
Artikelen: 0
Berichten: 10.748
Lid geworden op: vr 30 mar 2018, 16:51

Re: Versterker - adapters met verschillende voltages

Stijne schreef: za 08 jan 2022, 00:14 M.a.w., als ik het goed begrijp betekent het dus dat bij een werkspanning van 24V de versterker luider zal kunnen gaan dan bij 12V?
Alleen indien de versterker direct werkt met de aangelegde voedingsspanning. Niet indien de spanning binnen de versterker tot een vast lagere spanning teruggebracht wordt, zoals Michel al als mogelijk opperde.
Stijne schreef: za 08 jan 2022, 00:14 Het maximumvermogen van de versterker is 100 Watt, dus dat zal dan vermoed ik bij een spanning van 24V zijn. Betekent dat dan ook dat bij een spanning van 12V de versterker 50 Watt levert? Of is het zo simpel niet?
Vermogen is spanning maal stroom. Als de maximale spanning gehalveerd wordt dan zal ook de stroom half zo groot worden. Het vermogen daalt dan tot een kwart van wat het was.
Stijne schreef: za 08 jan 2022, 00:14 Gesteld dat ik dan 2 van die monoversterkers wil gebruiken voor de stereo - dus 1 gekoppeld aan de linkse luidspreker en 1 gekoppeld aan de rechtse luidspreker - en ik wil de 3de gebruiken om een subwoofer aan te sturen waar ik het dubbele vermogen wil, moet ik dan de versterkers voor het stereogeluid aansluiten op luidsprekers van 8 Ohm, en de versterker voor de bassen op een subwoofer van 4 Ohm? Of komt er nog meer bij kijken? En moeten dan alle luidsprekers hetzelfde vermogen hebben?
Ik denk dat je dat veel beter kunt instellen met een volumeregelaar als die aanwezig is.
Het rendement (hoeveel geluidsvermogen bij een aangelegd elektrisch vermogen) kan flink variëren tussen verschillende luisprekers.

Het vermogen van een luidspreker zegt niets over hoe luid hij klinkt bij een zeker vermogen. Het zegt welk vermogen hij aankan zonder stuk te gaan. Dus een te groot vermogen luidspreker kan nooit kwaad.
hbh
Artikelen: 0
Berichten: 82
Lid geworden op: do 03 okt 2019, 12:35

Re: Versterker - adapters met verschillende voltages

Ik ken de specificatie van de versterker niet volledig maar het zou me niet verbazen wanneer de maximaal 100 W van het uitgangsvermogen over het volle bereik van de werkspanning geldt.
Min of meer vergelijkbaar met het 100-240 VAC ingangsbereik van een adapter, waarbij 1 waarde voor het uitgangsvermogen (spanning en stroom) is gespecificeerd.
Stijne
Artikelen: 0
Berichten: 10
Lid geworden op: vr 07 jan 2022, 18:41

Re: Versterker - adapters met verschillende voltages

Bedankt voor de uitleg! Ik heb ooit wel wat les gehad over elektriciteit (2de middelbaar, vak Wetenschappelijk Werk), toen kon ik nog wat mee, en dan nog wat tijdens de lessen fysica in 't 5de middelbaar, maar ik verstond er toen ook niet te veel van, helaas, want dit interesseert me allemaal wel... Al die fijne elektronica in computers, versterkers, koptelefoons...

Xilvo, je zegt dat een te groot vermogen luidspreker nooit kwaad kan... Enerzijds had ik begrepen dat als je een versterker met een (te) klein vermogen aansluit op een luidspreker met een groot vermogen, dat je dan je versterker kapot doet. Anderzijds begreep ik ook dat als je een versterker met een te groot vermogen aansluit op een luidspreker met een te klein vermogen, dat je dan je luidsprekers stuk doet. Nog ergens anders las ik dat de vermogens van zowel versterker als luidspreker uiteen liggen, dat dat op zich geen kwaad kan, als de weerstand maar dezelfde is. Hoe zit het hier dan mee?

hbh, wat bedoel je met het volle bereik van de werkspanning (ik ben hier een complete leek in...)? Wat is het 100-240 VAC (ik ken VAC niet? Mag ik ervan uitgaan dat de V= spanning (volt) en de AC= wisselstroom (alternating current)? Die 100-240, wat bedoel je daar precies mee? Ik stel de vraag omdat we hier met 240 volt zitten?

Mogen hier namen genoemd worden (indien niet, verwijder gerust volgende zin)? Ik heb het over versterker Douk Audio NS-03G, hier bestaan 2 modellen voor, de full range en de subwoofer versie.
Gebruikersavatar
irArjan
Artikelen: 0
Berichten: 388
Lid geworden op: vr 23 okt 2009, 13:04

Re: Versterker - adapters met verschillende voltages

Er zit een transformator in je versterker, dus ingang voltage maakt normaal gesproken niet uit. Het wordt allemaal naar hetzelfde voltage terug geregeld. Het verschil is enkel een ander amperage aan de ingang. 100W blijft dus 100W.

Luidsprekers hebben geen vermogen, slechts een impedantie (4 of 8 ohm), het is wel zo dat luidsprekers ontworpen zijn met een bepaald invoer vermogen in gedachte. Maar je kan inderdaad veel beter een te groot dan een te klein vermogen versterker hebben. Als je een te klein vermogen versterker te hard zet, gaat hij clippen. Dat betekent een zaagtand signaal ipv sinus. Dat trekken je luidsprekers niet en kunnen daarvan echt stuk gaan. Een te hoog vermogen versterker kan je potentieel je boksen d'r uit blazen, maar dat hoor je heel goed aan komen (en dan moet je ws al oordoppen dragen). Dus als je dat gewoon niet doet is er niks aan de hand.

Ook is het zo dat alle specificaties gegeven zijn voor het matchen van apparatuur, niet om zelf berekeningen mee te doen. Dat gaat ook niet werken omdat de gebruikte electronica veel ingewikkelder is.
Gebruikersavatar
Xilvo
Moderator
Artikelen: 0
Berichten: 10.748
Lid geworden op: vr 30 mar 2018, 16:51

Re: Versterker - adapters met verschillende voltages

Een versterker die een te groot vermogen heeft voor de luidspreker kan de luidspreker kapot maken. Natuurlijk alleen als je de versterker te hard zet.

Vreemd genoeg kan je een luidsprekerbox ook stuk krijgen als je een versterker met een te laag vermogen te hard zet.
Ik schrijf hier met opzet "luidsprekerbox" want dat geldt alleen als er aparte hoge tonen luidsprekers (tweeters) in zitten.
Die hoge tonen elementen kunnen veel minder vermogen aan dan de midden- en lage tonen luidsprekers.

Dat is normaal gesproken geen probleem. Maar als je een versterker te hard zet, overstuurt (dat hoor je doordat het geluid rauw en lelijk wordt), dan ontstaan er veel extra hoge frequenties, veel meer dan er normaal aanwezig zijn.
Dat kan de tweeters de kop kosten.

Een goede versterker hoort nooit stuk te gaan, ongeacht het vermogen van de luidspreker.

Ik denk dat de versterker hier besproken wordt. Men is niet bepaald enthousiast...
Gebruikersavatar
irArjan
Artikelen: 0
Berichten: 388
Lid geworden op: vr 23 okt 2009, 13:04

Re: Versterker - adapters met verschillende voltages

En bovendien geeft een hoog vermogen versterker meer 'headroom'. Het vermogen (100W) is vaak nominaal. Maar pieken in je muziek kunnen daar makkelijk overheen gaan. 'Headroom' is het vermogen van je versterker om die pieken beter te vangen.
Gebruikersavatar
Xilvo
Moderator
Artikelen: 0
Berichten: 10.748
Lid geworden op: vr 30 mar 2018, 16:51

Re: Versterker - adapters met verschillende voltages

irArjan schreef: za 08 jan 2022, 12:53 Er zit een transformator in je versterker
Hij schrijft dat een DC adapter nodig is, dus dat betwijfel ik.
Gebruikersavatar
irArjan
Artikelen: 0
Berichten: 388
Lid geworden op: vr 23 okt 2009, 13:04

Re: Versterker - adapters met verschillende voltages

Als je zelf je transformator mag bepalen kan het niet hele goede kwaliteit zijn... :)

Verder, misschien nog ter verduidelijking: Er is een verschil tussen een versterker vermogen en een versterker 'gain'. Een versterker van 50W of 1000W met dezelfde gain van 30 zal van een input signaal van 1V een output signaal van 30V maken. Dat is dus niet afhankelijk van het vermogen. Daarom kan je een hoog vermogen versterker ook prima op luidsprekers aansluiten die bedoeld zijn voor een lager vermogen.
Gebruikersavatar
Xilvo
Moderator
Artikelen: 0
Berichten: 10.748
Lid geworden op: vr 30 mar 2018, 16:51

Re: Versterker - adapters met verschillende voltages

irArjan schreef: za 08 jan 2022, 13:07 Als je zelf je transformator mag bepalen kan het niet hele goede kwaliteit zijn...
Als het gaat over het ding dat ik vond is het een versterker van drie tientjes op AliExpress.
Stijne
Artikelen: 0
Berichten: 10
Lid geworden op: vr 07 jan 2022, 18:41

Re: Versterker - adapters met verschillende voltages

Xilvo, goed om weten van je alleen de tweeter kan opblazen, ik dacht dat je zowel tweeters al woofers kon opblazen.

IrArjan, klopt volledig i.v.m. die headroom. Dat vind ik zo hatelijk aan luidsprekerfabricanten dat er vaak met vermogens gesmeten/gejongleerd wordt, maar dat ze niet altijd zeggen over welk vermogen het gaat. Zo kan je bv. 7.1 versterkers vinden met een vermogen van 150 Watt, wat veel lijkt, maar dan uiteindelijk totaal vermogen te zijn, te verdelen over alle kanalen. En dan onder onderscheid te maken in rms- of piekvermogen.

Xilvo, het is inderdaad een "goedkope" versterker, maar niet de versterker zelf, wél het mérk werd besproken in de link. Er zijn inderdaad zowel goeie als minder goeie/slechte reviews, als slechte reviews. Op hetzelfde forum uit jouw link vind je bv. deze https://www.audiosciencereview.com/foru ... iew.19211/ review, en die is wél goed. Ik heb zelf momenteel de pre-amp uit de derde post uit die thread, en ik kan alleen beamen wat in die 3de post staat. Ik had een kleine 5.1 installatie uit de jaren '90 (de grote speakers waren bookshelfs) waarvan de versterker een aantal jaar geleden de geest gegeven heeft, dan werkt hij eens wel, dan eens niet,... ik heb eerst deze versterker https://www.doukaudio.com/products/douk ... sic-player gekocht (ik probeer geen reclame te maken, ik deel gewoon m'n ervaring) en heb m'n CD-speler van de oude installatie via een externe DAC verbonden met deze versterker en was echt wel onder de indruk! Nadien die voorversterker gekocht (eigenlijk gewoon om eens buizen te proberen), en ik vind dat m'n installatie (lees CD-speler en CD's) (nu in 2.0 weliswaar), nu (zeker met de buizen) beter klinken dan met de oorspronkelijke versterker.

Fast forward naar vandaag... de versterker van mijn vader zijn 5.1 installatie (je hoort me komen...), zelfde verhaal. Alleen, mijn vader heeft in zijn installatie floorstanders en een subwoofer. Hij gaat sowieso de installatie vervangen, en waarschijnlijk ook de luidsprekers. De oude luidsprekers kunnen eventueel ergens anders in huis gebruikt als een 2.1 setup, en gezien mijn ervaring met het merk dacht ik dus aan de eerder genoemde 3 monoversterkers, 1 voor elk kanaal...

Xilvio, je sprak over de gain... ik ken de gain-knop van op actieve subwoofers, ook eerder gezien op internet. Wat ik nooit begrepen heb, je ziet soms bij versterkervermogens een bepaald vermogen staan, met dan daarnaast bv. +/- 3dB. Die plus of min x dB, wat betekent dat juist? Doet me ook denken aan de gain-knoppen bij deze versterker: https://www.doukaudio.com/products/nobs ... r-300w-188. Wat is het nut van zo'n gain knop in dit geval? Waarom zou je met de volumeknop niet hetzelfde kunnen bereiken?
Gebruikersavatar
Xilvo
Moderator
Artikelen: 0
Berichten: 10.748
Lid geworden op: vr 30 mar 2018, 16:51

Re: Versterker - adapters met verschillende voltages

Stijne schreef: za 08 jan 2022, 14:18 Xilvo, goed om weten van je alleen de tweeter kan opblazen, ik dacht dat je zowel tweeters al woofers kon opblazen.
Voorzichtig! Ik had het over een versterker met een laag vermogen die je overstuurt.
Met een versterker met voldoende vermogen kun je iedere luidspreker die niet op dat vermogen berekend is stuk krijgen!
Stijne schreef: za 08 jan 2022, 14:18 Xilvo, het is inderdaad een "goedkope" versterker, maar niet de versterker zelf, wél het mérk werd besproken in de link.
Ik gaf alleen die link om te tonen wat ik vond. Je moet natuurlijk op je eigen oordeel afgaan.
Stijne schreef: za 08 jan 2022, 14:18 Xilvio, je sprak over de gain... ik ken de gain-knop van op actieve subwoofers, ook eerder gezien op internet. Wat ik nooit begrepen heb, je ziet soms bij versterkervermogens een bepaald vermogen staan, met dan daarnaast bv. +/- 3dB. Die plus of min x dB, wat betekent dat juist?
Heb je een voorbeeld? Ik ken het wel als over het frequentiebereik gesproken wordt, b.v. 20 - 20.000 Hz +/- 3dB.
Dan betekent het dat al die frequenties nagenoeg even sterk worden doorgegeven (een verschil van 3 dB is net hoorbaar).
Gebruikersavatar
irArjan
Artikelen: 0
Berichten: 388
Lid geworden op: vr 23 okt 2009, 13:04

Re: Versterker - adapters met verschillende voltages

Stijne schreef: za 08 jan 2022, 14:18 Xilvio, je sprak over de gain... ik ken de gain-knop van op actieve subwoofers, ook eerder gezien op internet. Wat ik nooit begrepen heb, je ziet soms bij versterkervermogens een bepaald vermogen staan, met dan daarnaast bv. +/- 3dB. Die plus of min x dB, wat betekent dat juist? Doet me ook denken aan de gain-knoppen bij deze versterker: https://www.doukaudio.com/products/nobs ... r-300w-188. Wat is het nut van zo'n gain knop in dit geval? Waarom zou je met de volumeknop niet hetzelfde kunnen bereiken?
Is dit niet de filter instelling? Je kan de lage frequenties van het input signaal versterken met +/- een paar dB.

Terug naar “Elektrotechniek”