Creative Corona Destruction: Schumpeter at work. En Darwin.
16 feb 2022
We kennen het principe van Creative Destruction van Schumpeter: een proces van voortdurende innovatie, waarbij succesvolle toepassingen van nieuwe technieken de oude vernietigen.
Maar ook andere vormen van 'destruction' kunnen wel degelijk 'creative' zijn. Tot innovatie leiden. Of daartoe dwingen.
De corona-crisis heeft tot enorm veel veranderingen geleid: Andere tijdbesteding en producten- en services-gebruik van consumenten. Een golf aan faillisementen of inkrimpingen van bedrijven en groei van weer andere. Webwinkels en pakketbezorgers hebben een grote groei gezien.
Hele volksstammen moesten lang binnen blijven, of in elk geval thuis blijven. Niet naar je werk. Wat tot een grote omzetgroei leidde van bouwmarkten, interieur-bedrijven, meubelzaken, etc. Maak het gezellig thuis, nu we er tijd voor hebben.
Én de wijze van werken werd veel meer hybride: Thuiswerken waar het maar kan. Uiteraard niet voor iedereen, ik zie een buschauffeur nog niet thuis werken, maar voor enorm veel mensen bleek veel meer te kunnen dan trendmatig allang bezig was. Die trends hebben een grote boost gekregen.
Gewend zijn om op afstand te kúnnen werken, leid tot een veel groter 'bereik' ven allerlei soorten specialisten. Zelfs een uitmuntende hart-chirurg kan tegenwoordig meehelpen, de cruciale handelingen doen of begeleiden, op afstand. En dat geld voor veel meer beroepen zo. Die trend gaat nu wel heel hard, nu het 'normaal' is geworden om op asftand kennis en kunde in te zetten. Waardoor kennis en kunde dus op een grotere schaal ingezet kan worden.
Er is nog steeds, al sinds begin 19e eeuw een enorme mechanisering en automatisering bezig. Die golf is nog eens versterkt door inzet van AI: Artificiele Intelligentie. Niet alleen de AI zélf, in programma's en bedrijfsprocessen, maar óók in de oude mechanisering. Grotere en zelf-rijdende tractoren op het veld, steeds meer assistenten in het rijden van bussen en vrachtwagens. Dat is nu al vergaand. Zodat de stap naar volledig zelf-rijdend nog maar een kleine is. Om die stappen te zetten, zal er wellicht nog wel iemand meerijden die alles begeleid, een soort kapitein op zijn schip. Wat weer heel andere opleidingseisen stelt aan de mensen die dus vroeger als 'chauffeur' werden aangeduid. Die wordt veel meer een soort gastheer of -vrouw. Of een vrachtbegeleider. Die voertuigen zouden ook 's-nachts kunnen rijden, zodat we van de wegen-infrastructuur ook de nachtelijke 'idle-time' steeds meer kunnen benutten.
De werkloosheid is historisch laag (2022). Banen genoeg. Alleen zijn het ándere banen dan vroeger. Minder in industriële processen en de bouw, en meer in de zorg en processen waar menselijke contacten van groot belang zijn. In het MKB, winkels, kleinere bedrijven waar menselijk contact nog tot het uiteindelijke product behoort. Restaurants, personeel in parken, monteurs aan huis, etc. In vele branches is er een ernstig personeelstekort. Terwijl we in de afgelopen decennia bang waren dat de automatisering veel banen zou kosten en de werkloosheid enorm zou laten stijgen. Niet dus. Wel veránderen.
We moeten als maatschappij dus leren hoe we flexibel worden. Hoe we gewend raken aan bij - en omscholing. Hoe individuen maar zeker ook bedrijven en organisaties steeds weer van koers en richting kunnen en ook wíllen veranderen. Gewoon omdat het léuk is. 40 jaar lang steeds stenen stapelen, als bouwvakker, is niet meer van deze tijd. Steeds doen wat er kàn, wat er nu weer nódig is.
Dat moet wél met een zeker gevoel aan veiligheid! Dat mensen niet het gevoel hebben heen en weer gesmeten te worden, of uitgebuit, maar dat ze meer zelf bepalen welke richting ze nú weer willen ontwikkelen. Gesteund en geholpen door ondernemers, grote organisaties en overheden. En als het éven niet lukt dat er dan uiteraard een goed en veilig vangnet is, die je weer helpt om een nieuwe koers uit te zetten.
Steeds meer individuen en organisaties die steeds flexibeler op veranderende omstandigheden kunnen reageren. En weer opnieuw of verder gaand waarde kunnen creëren, omdat ze steeds meer verschillende soorten ervarong opdoen en netwerken uitnutten.
Dat is een trend die gewoon al decennia bezig is. En die zeker door vergaande AI al weer voor een volgend sprong voorwaarts stond. Schaalvergroting in processen en schaalvergroting in markten door verdergaande standaardisering op nationaal, regionaal of globaal gebied, dat waren de drijvende factoren. Al lang voor de corona crisis.
Deze corona-crisis zorgde voor een enorm veranderende vraag, in richting en schaal. Die na de crisis wel weer enigzins terug zal veren maar nooit meer de oude situatie zal innemen. We hebben veel geleerd omtrent hybride werken, thuis werken, op afstand werken, waarde creëren op andere manieren op andere plekken. En geleerd om met veranderende situaties om te gaan. Zowel op individueel niveau als in groepen. Afdelingen, teams, ze werken nu werkelijk ánders samen dan voorheen. En de vraag is ook verschoven, dus we maken met onze maatschappelijke resources als kapitaal en menselijke inzet gewoon ándere dingen als vroeger, of op een andere manier. Gezien de recente groeicijfers gaat dat goed.
En dat is is wat een continue factor zal blijken te zijn: de hogere mate van verandering. Flexibeler reageren, vlot en snel veranderen waar nodig. Soms diepergaand veranderen. We raken er meer en meer aan gewend. Wat ons in staat stelt steeds meer waarde te creeëren die ook meer is afgestemd op werkelijke behoeften van steeds veranderende klantgroepen..
We worden linkser, dus meer groepsmatig reageren en waarde creëren, op een rechtse manier: meer vrijheid om de dingen te doen die je als individu of als ondernemer als kansen ziet opdoemen.
Ten koste van veel te veel levens en een kwalitatief prettige manier van leven, heeft de samenleving zich herpakt en verdedigd tegen de enorme slag die de natuur ons door middel van corona toediende. Dat is toch weer 'Darwin at work'. Die individuen en organisaties die het op tijd begrepen en inzagen, en begrepen hoe je flexibel moet handelen, dié individuen en organisaties hebben méér kans op overleven. Rigide oude manieren zullen kleiner worden en verdwijnen. Zo werkt dat.