diode
Artikelen: 0
Berichten: 61
Lid geworden op: zo 08 jan 2006, 17:35

Zoutconcentratie aanpassen in vloeistof

Ik loop tegen een probleem aan bij een berekening waar ik niet uitkom. Er is een tank met hierin water met 2,5ppm zout. De zoutconcentratie kan worden aangepast door pekelwater (10ppm) te doseren.
Nu kunnen er enkele situaties voorkomen maar laat ik het eerst maar bij één situatie houden.

De tank heeft een inhoud van 64,488 m³, de inhoud wil ik verhogen naar 85,984 m³ waarbij de zoutconcentratie ook moet stijgen naar 5ppm. Als ik uitreken hoeveel pekelwater er dan gedoseerd moet worden, kom ik op 21,496m³. Op die manier kom ik boven de gewenste inhoud uit, ik zal dus eerst een deel water moeten lozen. En bij dit stuk gaat mijn berekening mis. Onderstaand een overzicht:
Oude volume 64,488 m³
Oude zouthoeveelheid 1612,2 kg
Nieuwe volume 85,984 m³
Totaal zout nodig 4299,2 kg

Volume toevoegen 21,496 m³
Zout toename 2687 kg
Pekel nodig 26,87 m³
Lozen 5,374 m³


Oude volume wordt 59,114 m³
Oude zouthoeveelheid 1477,85 kg
Nieuwe volume 85,984 m³
Totaal zout nodig 4299,2 kg

Volume toevoegen 26,87 m³
Zout toename 2821,35 kg
Pekel nodig 28,2135 m³

De hoeveelheid pekel die ik moet toevoegen is nog altijd groter dan de toename van het volume. Ik doe iets fout bij het berekenen van het te lozen volume. Ik zie alleen niet precies waar het fout gaat.
Gebruikersavatar
wnvl1
Artikelen: 0
Berichten: 2.944
Lid geworden op: di 20 jul 2021, 21:43

Re: Zoutconcentratie aanpassen in vloeistof

\(V_{tank} \) is het volume dat je van de oude tank gebruikt.

$$V_{tank} + V_{pekel} = 85,984$$

$$V_{tank}C_{tank} + V_{pekel}C_{pekel} = 85,984C_{niew}$$

$$V_{lozen} = 64,488 - V_{tank} $$

Je hebt drie onbekenden en drie vergelijkingen, lijkt mij. De C's zijn allemaal gekend.
diode
Artikelen: 0
Berichten: 61
Lid geworden op: zo 08 jan 2006, 17:35

Re: Zoutconcentratie aanpassen in vloeistof

Dank voor de toelichting. Ik heb een dele van hetgeen ik wil, inmiddels werkend.

Terug naar “Analytische chemie en data-analysetechnieken”