1 van 1
Waarom bevriest b.v. bier pas als het uit de vriezer komt?
Geplaatst: di 03 aug 2010, 22:54
door stefonline
Er is mij iets opgevallen wat ik niet echt snap maar toch heel erg nieuwsgierig ben. En zodoende ben ik op dit forum terecht gekomen. Wat ik eens gedaan heb is het volgende. Om wat biertjes snel lekker koud te krijgen heb ik ze in het vriesvak gezet. Ik heb ze er uiteraard op tijd uitgehaald omdat we geen bevroren biertjes willen. Ik haal de biertje uit de vriezer en weet zeker dat ze niet bevroren zijn want dat kan ik zien. Nadat het biertje open is gemaakt en in de huiskamer staat waar het ongeveer 24 graden is bevriest het biertje..... Ik wil wel eens weten hoe dit nou kan.
Stefan
Re: Waarom bevriest b.v. bier pas als het uit de vriezer komt?
Geplaatst: wo 04 aug 2010, 12:16
door Wouter_Masselink
Dit zal dan komen doordat je te maken had met een super gekoelde vloeistof. Het ontstaan van nucleatie centra zal er vervolgens voor zorgen dat het bier toch ineens bevriest. Aangezien je het biertje opende zal dit kooldioxide laten ontsnappen, dit zullen waarschijnlijk de nucleatie centra zijn geweest.
Re: Waarom bevriest b.v. bier pas als het uit de vriezer komt?
Geplaatst: wo 04 aug 2010, 13:31
door ZVdP
Ik dacht eerder aan het verlaagde vriespunt door het koolzuurgas.
Re: Waarom bevriest b.v. bier pas als het uit de vriezer komt?
Geplaatst: wo 04 aug 2010, 14:55
door Wouter_Masselink
Het schijnt ook mogelijk te zijn om met een nog gesloten flesje doordat je deze een tik geeft alles in eens te laten bevriezen. Dit zou dan niet aan het koolzuurgas toe te schrijven te zijn.
Natuurlijk zouden beide mechanismen hier een rol kunnen spelen.