1 van 1
Uitdijen heelal
Geplaatst: vr 11 nov 2011, 18:41
door Onwetend
Hoe kan het zijn
Dat het uitdijen van het helal
Wat toch overal om ons heen plaatsvind
Geen enkel effect heeft op ons dagelijks leven en onze directe omgeving.
Behalve dan het feit dat de tijd tikt, maar ik bedoel uiteraard de uitdijing in ruimtelijk opzicht.
Re: Uitdijen heelal
Geplaatst: vr 11 nov 2011, 18:57
door jkien
Maar je voelt de effecten van de uitdijing voortdurend! Als het heelal sinds de big bang niet uitgedijd zou zijn dan was het hier op aarde een stuk heter en 's nachts veel minder donker.
Re: Uitdijen heelal
Geplaatst: vr 11 nov 2011, 21:24
door Onwetend
Je doelt op het feit dat er ruimte en afstanden bestaan?
Dat klopt, maar ik heb het over de uitdijing die vandaag de dag plaatsvind, niet degene die ooit plaats zou hebben gevonden
Re: Uitdijen heelal
Geplaatst: za 12 nov 2011, 18:56
door physicalattraction
Hoe weet je dat je er niks van voelt? Misschien ben je het gevoel wel als normaal gaan ervaren. Heb je ooit gevoeld hoe het is zonder uitdijing van het heelal?
Welke effecten denk je zelf te kunnen voelen?
Re: Uitdijen heelal
Geplaatst: zo 13 nov 2011, 14:29
door Poppe
Het heelal kan op twee (of meer) manieren uitdijen.
Homogeen uitdijen, wat tegenwoordig nogal in de mode is om te geloven, houdt in dat het heelal overal gelijkmatig uitdijt. Dit houdt in dat de omvang van het heelal niet verandert, maar dat er meer details in dezelfde ruimte ontstaan.
Een andere manier van uitdijen, die los kan staan van de bovengenoemde vorm, is vergelijkbaar met die van een explosie. In zo'n geval breidt het explosiegebied zich zelf uit en in het geval van het heelal wordt dit dan inderdaad groter.
Vergelijk het met een digitale foto of beeldscherm, het begon op een resolutie van 640x480 beeldpunten, maar een hogere resolutie van 1920x1280 is nu meer de standaard. Dat zal alleen nog maar meer worden. Nu groeien beeldschermen heel hard tegenwoordig, maar een 14 inch van 5 jaar geleden heeft veel minder detail dan een 14 inch anno nu. De fysieke groei van de beeldschermen (50 inch is niet eens zo bijzonder meer) is dan vergelijkbaar met het explosie voorbeeld en de groei van de resolutie is de homogene of inwendige uitdijing.
De wetenschap past haar zienswijze geleidelijk aan als waarnemingen de theorie lijken te bevestigen. Totdat iets is aangetoond wordt het heel kritisch bekeken op fouten, daarna heeft iedereen er altijd in geloofd
. Tot er weer iets bijzonders ontdekt wordt waardoor de zienswijze incompleet of fout of niet de enige mogelijkheid lijkt te zijn. Daar zit dus ook nog groei in.
Re: Uitdijen heelal
Geplaatst: ma 26 nov 2012, 10:25
door bioenergy
De plaatselijke effect is momenteel inderdaad zogoed als nihil.
Reden is omdat op kleinere schaal de zwaartekracht een veel te sterke factor is.
De uitdijing word pas duidelijk meetbaar op grotere afstanden.
Bijvoorbeeld tussen melkwegstelsels.
Deze bewegen inderdaad allemaal langzaam van elkaar weg vanwege de roodverschuiving.
Ga je op kleinere schaal kijken bvb. binnen een melkweg dan zullen de sterren binnen een melkweg veel minder van elkaar weg bewegen door de hogere materiedichtheid.
Hetzelfde geldt voor de planeten rond onze zon.
Deze hebben een relatief vaste ellipsvormige baan.
Zo geld het ook voor de maan rond de aarde,
Deze afstand zal bijna altijd 300000km blijven.
Plaatselijk wordt het verschil tussen de zwaartekracht en de uitdijing dus zo groot dat het eigenlijk verwaarloosbaar is.
Voordat er telescopen waren, was er dus ook geen sprake van uitdijing of achtergrondstraling.
Wat natuurlijk niet wil zeggen, dat deze kracht naar de toekomst toe, een veel grotere invloed zou kunnen hebben op de wetenschap en op ons dagelijks leven dan wij denken.
Re: Uitdijen heelal
Geplaatst: zo 24 mar 2013, 21:30
door Etroc
Wanneer is er sprake van een big chil? Ik bedoel wanneer alle atomen uit elkaar getrokken worden , dus ook upquarks enz. Dus een leeg universum? Hoe zit het dan met de 2 wetten van de thermod. Behoud van informatie? Entropie enz. Gr k
Re: Uitdijen heelal
Geplaatst: zo 24 mar 2013, 21:54
door Etroc
Ik zie de oerknal als een soort rotje vol met confettie. Stel je voor. Het rotje ontploft en de confettie spreid zich uniform vanuit het rotje. Het duurt hooguit 2 seconden en alles is voorbij. Stel je nu de big bang voor maar dan in placktijd. Wij zijn nu de confettie ( bv melkweg enz.) Van de big bang tot de big chil is bv 100000000000000000000000000000000000000000000. Jaar. Wij zitten dus in eerste 1 sec. Van het rotje. Vandaar versnelling ?
Re: Uitdijen heelal
Geplaatst: zo 24 mar 2013, 22:12
door Michel Uphoff
De oerknal wordt vaker vergeleken met een explosie, maar dat is een misvatting. Al die mooie filmpjes van explosies (vaak nog met een dramatisch geluid) die je van 'buiten' af bekijkt zijn welbeschouwd onzinnige voorstellingen van de Big Bang.
Een explosie werpt materiaal uit
in een bestaande ruimte, en heeft een centrum (jouw rotje).
De oerknal is een expansie
van de ruimte-tijd zelf en heeft geen centrum.
Lees
deze uitleg van Lineweaver en Davis eens.