Het heelal kan op twee (of meer) manieren uitdijen.
Homogeen uitdijen, wat tegenwoordig nogal in de mode is om te geloven, houdt in dat het heelal overal gelijkmatig uitdijt. Dit houdt in dat de omvang van het heelal niet verandert, maar dat er meer details in dezelfde ruimte ontstaan.
Een andere manier van uitdijen, die los kan staan van de bovengenoemde vorm, is vergelijkbaar met die van een explosie. In zo'n geval breidt het explosiegebied zich zelf uit en in het geval van het heelal wordt dit dan inderdaad groter.
Vergelijk het met een digitale foto of beeldscherm, het begon op een resolutie van 640x480 beeldpunten, maar een hogere resolutie van 1920x1280 is nu meer de standaard. Dat zal alleen nog maar meer worden. Nu groeien beeldschermen heel hard tegenwoordig, maar een 14 inch van 5 jaar geleden heeft veel minder detail dan een 14 inch anno nu. De fysieke groei van de beeldschermen (50 inch is niet eens zo bijzonder meer) is dan vergelijkbaar met het explosie voorbeeld en de groei van de resolutie is de homogene of inwendige uitdijing.
De wetenschap past haar zienswijze geleidelijk aan als waarnemingen de theorie lijken te bevestigen. Totdat iets is aangetoond wordt het heel kritisch bekeken op fouten, daarna heeft iedereen er altijd in geloofd
. Tot er weer iets bijzonders ontdekt wordt waardoor de zienswijze incompleet of fout of niet de enige mogelijkheid lijkt te zijn. Daar zit dus ook nog groei in.