Rogier schreef:(hey, stond hier gisteravond niet een uitgebreide wiskundige uitleg van Bert? Die had ik nog wel even rustig willen doorlezen, maar nu is het weg?)
Ik was er zelf niet helemaal tevreden over en wilde het iets anders formuleren maar daar had ik nog geen tijd voor gehad.
Rogier schreef:Wat ik trouwens ook niet begrijp is hoe dat precies zit met die spin van 1/2. Ik weet enigszins wat het inhoudt (dat zo'n deeltje pas na een draaing van 720 graden zich weer in zijn oorspronkelijke toestand bevindt?) alleen ik snap niet hoe dat in z'n werk moet gaan.
M.a.w. hoe kan het dat een deeltje na 360 graden draaien niet in dezelfde toestand staat..?
Allereerst scalaire deeltjes.
Scalaire deeltjes kunnen worden beschreven door een golffunctie Psi(x,y,z,t). De functiewaarden van deze functie zijn complexe getallen. De golffunctie kan zelf niet worden waargenomen, maar hij kan wel worden gebruikt om allerlei waarnemingen uit te destileren. Zo geeft |Psi(x,y,z,t)|^2 de verdelingsfunctie voor de positie op een bepaald tijdstip t. Het is duidelijk dat het voor de verdelingsfunctie niet uitmaakt of ik werk met Psi(x,y,z,t) of met een andere functie
Psi'(x,y,z,t) = c*Psi(x,y,z,t) waarin c een complex getal is met |c|=1. Dat blijkt voor alle waarneembare eigenschappen van het deeltje te gelden. Eigenlijk moet je daarom zeggen dat het deeltje niet beschreven wordt door Psi maar door de verzameling {c*Psi||c|=0}. Voor het rekenwerk is het echter lastig om met zo'n hele verzameling functies te werken en beperken we ons tot een willekeurige keuze.
Deeltjes met spin 1/2 worden beschreven door zogenaamde spinoren. Het is een eigenaardigheid van deze
wiskundige beschrijving dat de golffunctie er pas na een rotatie over 720 graden weer precies hetzelfde uitziet. Het is geen eigenschap van het fysische deeltje, want het zou net als bij de golffunctie van een scalair deeltje, mogelijk zijn geweest een volkomen equivalente wiskundige beschrijving te maken die deze vreemde eigenschap niet heeft. Het gebruikelijke wiskundige model rekent echter gewoon gemakkelijker.