1 van 1

Bestrijdingsmiddelen op voedsel onderzoeken

Geplaatst: ma 29 okt 2012, 19:50
door roosara
Beste moderators van het Wetenschapsforum,

Is het mogelijk om bestrijdingsmiddelen of resten ervan aan te tonen op fruitsoorten en groenten? Aangezien de concentratie bestrijdingsmiddelen niet enorm groot zal zijn, leek het ons erg moeilijk. Maar met bepaalde apparatuur is het dan wel aan te tonen? Het gaat om de volgende producten: rode paprika, andijvi, courgette, trostomaat, broccoli, perssinaasappelen, appels, bananen, peren en kiwi's. Natuurlijk hoeven we ze niet allemaal te doen, maar uit deze producten zouden wij er graag een aantal willen onderzoeken. Daarnaast zijn er enorm veel soorten bestrijdingsmiddelen. Ik heb opgezocht dat Lambda-cyhalothrin een veelvoorkomende is, maar op verschillende soorten groenten en fruit zullen vast veel verschillende zitten. Hebben jullie misschien enig idee of dit onderzoek mogelijk is, en zo ja wat dan de beste onderzoeksmethode is? We kunnen onderzoek doen bij de Universiteit van Amsterdam, en daar hebben ze vast geavanceerde apparatuur ter beschikking.

Met vriendelijk groet,

Roosara

Re: Bestrijdingsmiddelen op voedsel onderzoeken

Geplaatst: ma 29 okt 2012, 21:14
door Marko
Dat kan zeker. De concentraties zijn inderdaad niet hoog, maar er bestaat erg gevoelige apparatuur.

Gaschromatografie (GC) is een geschikte techniek, en bij de UvA hebbe ze die inderdaad staan.

Sterker nog, de UvA heeft , als een van de weinige universiteiten in Nederland, een groep die is gespecialiseerd in analytische chemie; geleid door Peter Schoenmakers. Als ze je érgens goed moeten kunnen helpen is het daar.

Re: Bestrijdingsmiddelen op voedsel onderzoeken

Geplaatst: di 30 okt 2012, 03:24
door Benm
Als je weet naar welk middel je zoekt lijkt het me een priima aanpak.

Problematisch is als je moet gaan zoeken naar alle mogelijke bestrijdingsmiddelen in een sample. Niet dat dat per se van belang hoef te zijn - veel bestrijdingsmiddelen zijn wel effectief tegen het probleem, maar compleet ongevaarlijk voor zoogdieren.

Re: Bestrijdingsmiddelen op voedsel onderzoeken

Geplaatst: di 30 okt 2012, 11:22
door Marko
Benm schreef: di 30 okt 2012, 03:24
Als je weet naar welk middel je zoekt lijkt het me een priima aanpak.

Problematisch is als je moet gaan zoeken naar alle mogelijke bestrijdingsmiddelen in een sample.
Ik zie het probleem niet. De diverse soorten bestrijdingsmiddelen worden prima gescheiden op GC, met een MS als detector kun je per piek zien welke stof het is. Ook zonder MS kom je een heel eind. Er zijn standaarden waarin een heel scala aan bestrijdingsmiddelen aanwezig is, en die gebruikt kunnen worden als referentie.

Re: Bestrijdingsmiddelen op voedsel onderzoeken

Geplaatst: di 30 okt 2012, 20:30
door roosara
Heel erg bedankt voor deze informatie! We zullen zeker contact opnemen met Peter Schoenmakers, en wellicht kunnen we daar onderzoek doen naar de bestrijdingsmiddelen. Per piek in de gaschromatografie-grafiek is dan ook gelijk duidelijk te zien welke bestrijdingsmiddelen er gebruikt zijn (of de meeste).

Met vriendelijk groet,

Roosara