Om ze iets van die onbevattelijke verhoudingen en afstanden duidelijk te maken, heb ik als voorbeeld de aarde 1 mm klein gemaakt en de hele ruimte in die verhouding verkleind. De zon is dan een bal van 10,9 cm op 11,72 mtr afstand, de maan is een balletje van 0,27 mm op 3,1 cm afstand.
Dat is een leuk idee. Alleen hebben wij geen lokalen waar ik Pluto nog in kwijt kan.
Maar serieus, daar gaan we iets mee doen. bedankt
Nou dat wilde ik net gaan voorstellen. Weet je wat je moet doen, je moet het door je hele school doen. Laat ze een excursie door de schooldoen, dat ze de planeten gaan zoeken. Dat je hemelsbreed, ongeveer, de planeten op afstand van dat lokaal neerzet door de school (of aan een touwtje hangen, zodat ze de planeten niet stuk maken) en dan zet je daar wat leuke dingen neer over die planeten. Over hoeveel je weegt op Jupiter, dat mars vroeger heel erg op de aarde leek, dat jupiter een storm heeft van wel 3 keer de aarde, dat venus misschien wel genoemd is naar de god van de liefde maar dat als je daar op zou staan je eerst platgedrukt zou worden, dan levend smelt en vervolgens oplost in alle zuren. Enz.
Verder is het misschien wel leuk om een grote zwarte plaat te maken met daarop allerlei sterrenbeelden, en dat je vraagt hoe die heten, en ze zullen vol verbazing kijken hoe jij er zelf een sterrenbeeld in tekent wat zo vergezocht is, maar ja zo deden die grieken dat toen. Je zou ze ook zelf een zwart papier kunnen geven met daarop een aantal sterren (bestaande sterrenbeelden maar dan niet ingevuld) en dat ze dan daar sterrenbeelden in moeten gaan zoeken, dus connect the dots.
Je zou ook de eclips in groepjes van drie studenten kunnen naspelen. Dat ze om elkaar heen draaien en dat 1 een zaklamp bij zich heeft en dat die dat continue op 1 persoon gericht houd. Dat ene persoon draait samen met een ander persoon rond de zaklamp, en zelf draaien ze ook nog om elkaar heen, dan kan je zien wat er gebeurt bij een eclips.
Iets met zonnevlekken zou je kunnen doen, alhoewel dat had je dan beter een paar jaar terug kunnen doen of nog ff 6 jaar wachten, dan zie je er weer een stuk meer.
Tja en wat misschien ook erg gaaf is, maar misschien wel wat lastig is, laat ze zelf een telescoop maken, en ga er een keertje met z'n allen op uit om jupiter te bekijken, je kan namelijk redelijk goed maantjes zien van jupiter. Je zou zelf denk ik wel lenzen moeten regelen en de afstanden moeten bepalen tussen die lenzen. Je zou een soort papier kunnen maken met daarop aangegeven waar de lenzen moeten en dan met splitpennen erdoor heensteken en daar de lenzen in vast zetten. Dan kunnen ze met een opgerold papier eens sterren kijken met hun eigen sterrenkijkers, dat is natuurlijk wel mooi volgens mij.
Met de klas een keer naar een observatorium.
Zijn wat ideetjes die me het eerste te binnen schieten. Als je nog wat ideeen voor de uitwerking wilt hebben, dan weet je mij en anderen te vinden.