ctjacobs
Artikelen: 0
Berichten: 66
Lid geworden op: vr 27 sep 2019, 23:34

bakken bij 100 graden

Arjen woont al jaren in het gebied. Zijn Filipijnse vrouw heeft
boottochtjes georganiseerd naar de vulkaan, een toeristische attractie.
"Sommige mensen wandelen naar de rand van het vulkaan. In het water van
de krater kun je een eitje bakken, zo heet is het."
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederla ... jnen-arjen

Ik heb altijd gedacht dat je voor bakken hogere temperaturen nodig had.
In de buurt van het kookpunt van olie.
Benm
Artikelen: 0
Berichten: 12.262
Lid geworden op: za 21 okt 2006, 01:23

Re: bakken bij 100 graden

Tja, zolang het in vloeibaar water is zou ik ook eerder spreken van koken dan van bakken, maar dat is vast journalistieke vrijheid of iets dergelijks.

Overigens zijn er wel plaatsen waar het een stuk warmer wordt als gevolg van vulcanisme, bijvoorbeeld lanzarote waar je daadwerkelijk vlees kunt grillen boven de lava.
Gebruikersavatar
klazon
Pluimdrager
Artikelen: 0
Berichten: 7.933
Lid geworden op: ma 09 mei 2005, 23:52

Re: bakken bij 100 graden

Daar komt bij dat het kookpunt van water lager is naarmate de hoogte toeneemt. Nu is die vulkaan maar ongeveer 300 meter hoog, maar het kookpunt zal daar toch iets onder de 100oC zijn.
Daar kun je nog steeds een ei in koken, het stolpunt van een ei ligt bij ongeveer 80oC
boertje125
Artikelen: 0
Berichten: 915
Lid geworden op: wo 05 mar 2014, 18:49

Re: bakken bij 100 graden

het stolpunt van het eiwit is 68 graden.
op zonnige dagen lukt het ook op de moterkap van je auto

verder is het een kwestie van definitie of je dat bakken noemt
Gebruikersavatar
tempelier
Artikelen: 0
Berichten: 4.388
Lid geworden op: zo 08 jan 2012, 00:59

Re: bakken bij 100 graden

Volgens mij is het niet zozeer een kwestie van temperatuur , maar van techniek.

Koken doet men in water, bakken en braden in vet.
Gebruikersavatar
klazon
Pluimdrager
Artikelen: 0
Berichten: 7.933
Lid geworden op: ma 09 mei 2005, 23:52

Re: bakken bij 100 graden

Het is wel degelijk een kwestie van temperatuur. Probeer maar eens iets te braden in vet van 100oC.
Gebruikersavatar
tempelier
Artikelen: 0
Berichten: 4.388
Lid geworden op: zo 08 jan 2012, 00:59

Re: bakken bij 100 graden

Dan moet je een vet nemen wat eerder smelt. :D

Koken we in een hogedrukpan dan wordt het ook niet bij een zekere temperatuur braden.
Daarbij mag bij sommige braadsel de inwendige temperatuur niet een boven de 70o komen.
Daarom staan ovens vaak op onder de 100o, maar er wordt wel gebraden.
(met inwendig vet of vet dat er wordt opgegoten.)
boertje125
Artikelen: 0
Berichten: 915
Lid geworden op: wo 05 mar 2014, 18:49

Re: bakken bij 100 graden

wordt wel gaar hoor allen het bruine korstje wil niet erg
Bladerunner
Artikelen: 0
Berichten: 1.425
Lid geworden op: wo 12 aug 2015, 14:55

Re: bakken bij 100 graden

tempelier schreef: wo 15 jan 2020, 11:04 Volgens mij is het niet zozeer een kwestie van temperatuur , maar van techniek.

Koken doet men in water, bakken en braden in vet.
Niet perse. Je kunt in een airfryer zonder water een ei koken en zonder vet een ei bakken. Voor bakken heb je dan natuurlijk een extra pannetje nodig. In beide gevallen ziet het ei eruit (en smaakt ook zo) alsof het gekookt dan wel gebakken is.

Terug naar “Praktische en overige technische wetenschappen”